Akademisk Frihet

Björk förklarar hur en TV fungerar

Posted in Folkbildning by Akademisk Frihet on 12 juni 2009


Fantastiska Björk förklarar här hur en TV fungerar någon gång på tidigt 1990-tal. Kan man annat än att älska henne? Speciellt hennes tidiga karriär när hon var så där glad och up-and-comming. Dessutom är engelska med isländsk brytning så charmigt. (Notera f.ö. kartan över Reykjavik i bakgrunden).

Men hur fungerar då en TV egentligen? TV-bilden kan återges med flera olika tekniska hjälpmedel. De gamla tjocka apparaterna använde en katodstrålerör som innehåller en elektronkanon som skjuter elektroner mot en bildskärm. Bildskärmen avger ljus när den träffas av elektronstrålen. Elektronstrålen sveper över skärmen uppifrån och ner och ritar på så sätt upp en bild. Detta sker 50 gånger per sekund vilket räcker för att ögat skall uppfatta bilden som flimmerfri. När det gäller färg-TV så är hela bildytan försedd med röda, gröna och blå punkter i grupper om tre. I en färg-TV finns det därför tre elektronkanoner, en för varje färg. Genom att blanda de tre färgerna kan de flesta färger återges. Detta kallas additiv färgblandning.

Nu finns det också platt-TV men det är en helt annan teknik och fanns inte på 1990-talet när Björk plockade isär TV-apparater i TV.

Källa: Wikipedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: