Kommer teknat-fakulteten offra naturvetarna?
På dagens universitetsstyrelsemöte (konsistoriemöte) beslutades det om fördelningen av utbildningsplatser för 2010. Enligt beslutet kommer juristutbildningen utökas med 170 platser per år och på teknat-fakulteten kommer ingenjörsprogrammen utökas. Totalt sett ökar teknat-fakulteten med 309 platser per år. Dessa ökningar innebär ökade kostnader och grundutbildningsanslaget kommer inte räcka till för detta. Sedan tidigare har universitetet inte utnyttjat hela anslaget och har därför ganska mycket pengar sparade. Allt väl så långt, pengarna tas från anslagssparandet.
Problemet är att om inte regeringen höjer anslaget så kommer det att efter ca två år bli nödvändigt med prioriteringar inom t.ex. teknat-fakulteten. Då studiegången på ingenjörsprogrammen är relativt fastslagen och då det rör sig om program så kan man inte snabbt dra ner kostnaderna för detta. Det som teknat-fakulteten skulle kunna göra är att dra ner på kurser på masternivå eftersom dessa är valbara och inte är fastlåsta i något program.
Det är ingen fara om regeringen höjer anslaget men om detta inte sker så tror jag att naturvetarstudenterna ska hålla ögonen öppna så att inte fakulteten finansierar den ökande antagningen till ingenjörsprogrammen genom att dra ner på masterkurserna.
Det kan dock vara värt att påpeka att dagens beslut av allt att döma är väl förankrat och att teknat-fakulteten också kommer att starta fem nya masterprogram.
Kan man göra mer? Det var inte alls länge sedan man tog bort den diffrentierade ersättningen mellan kurser på grundnivå och avancerad nivå. Hur kan man annars styra ersättningen? Ska man konsekvent höja betalningen för kurser inom huvudområdet teknik? Det låter helt vansinnigt.
[…] skvaller från konsistoriet kommer teknat-fakulteten öka med 309 platser per år. I tidens anda kommer en stor del av dessa […]