Akademisk Frihet

Att namnge ett grundämne

Posted in Forskning by Akademisk Frihet on 13 juni 2009

International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) har nu godkänt ett nytt grundämne med atomnummer 112. Eller nytt och nytt, ununbium som grundämnet preliminärt kallas, framställdes för första gången 9 februari 1996 av Gesellschaft für Schwerionenforschung (GSI) i Darmstadt, Tyskland. Ununbium är ett av de super-tunga grundämnena och atomen sönderfaller genom utsändandet av alfa-partiklar med en halveringstid på ungefär 240 µs. Ununbium är latin för ”ett-ett-två-ium”. Det är alltså är ett temporärt namn vilket man brukar ge nyupptäckta grundämnen. Det används tills ett permanent namn bestämts, vilket kan ta tid.

558px-Electron_shell_de_112_Ununbium.svg

Nu har IUPAC bestämt sig att det är dags att ge grundämne 112 ett officiellt namn och har skickat en uppmaning till Sigurd Hofmann (som är leder forskargruppen som först framställde grundämne 112) att ta fram ett namn på grundämnet inom några veckor. Nu behöver alltså Hofman et al. namnförslag. Varför inte Hasselhoffmanium?

Källa: The Guardian

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pär-Anders said, on 13 juni 2009 at 23:35

    GSI ligger ju som Magnus skrev i Darmstadt i Tyskland. Eller mer specifikt i den lilla förorten Wixhausen. Darmstadt ligger ju i sin tur i delstaten Hessen.

    Så, grundämne 108, som också skapades på GSI första gången, fick ju namnet Hassium på grund av detta. Av samma anledning döpte man även grundämne 110 till Darmstadtium. Därför hoppas jag att man följer samma inzoomande mönster och döper grundämne 112 till Wixhausium. 🙂

  2. Pär-Anders said, on 13 juni 2009 at 23:40

    Väldigt kul att höra att 112 blivit accepterat förresten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: