Akademisk Frihet

Befria forskningen

Posted in Forskings- och högskolepolitik by Akademisk Frihet on 22 juni 2009

På dagens ledarsida i Dagens Nyheter (DN) tar man upp högskolepolitik under rubriken ”Befria högskolan”. Bland annat ger man tips till den nya högskole- och forskningsministern Tobias Krantz. (Det har jag också gjort, se tidigare inlägg i bloggen). Mest går DNs tips ut på mer eller mindre handfasta råd om hur Krantz ska omvandla den s.k. autonomiutredningen först till proposition och sedan få riksdagen att anta den. Autonomiutredningen föreslår hur universiteten/högskolorna och staten ska förhålla sig till varandra. Behovet av en modernisering av detta förhållande är det få som ifrågasätter men utredningens förslag råder det mindre konsensus omkring och förslagen är sannerligen inte enbart en förbättring.

På ledarsidan skriver DN bland annat:
”Om utredningens förslag antas så upphör universiteten att vara en del av stadsförvaltningen. Där med blir det lättare att hålla klåfingriga politiker borta och möjligheterna till förnyelse och alternativa lösningar ökar”

Problemet (som faktiskt tas upp senare i ledaren) är att autonomiutredningen på det stora ger mer frihet till universitetsledningarna och inte till de enskilda forskarna, anställda eller studenter. Alltså den fria forskningen tjänar inte nämnvärt på att autonomiutredningens förslag går igenom. Risken är snarare att det blir raka motsatsen.

Efter forskningspropositionen står det klart att den folkpartistiska forskningspolitiken ger en ökad politisk styrning av forskningen i Sverige då forskningsmedlen nu ska distribueras genom s.k. strategiska satsningar genom politiska beslut. Dessutom missgynnar det nya systemet speciellt unga forskare. Istället för den långsiktiga stabilitet och främjande av kreativitet och nya lösningar som DNs ledarsida efterlyser finns det en överhängande risk att forskningspropositionen i kombination med autonomiutredningen leder till raka motsatsen. Ökad politisk kontroll av forskningen genom fördelning av anslag och minskad insyn i högskolevärlden då autonomiutredningen föreslår att högskoleförordningen skrotas.

Autonomiutredningen har många problem och brister och jag kanske kommer att återkomma till dessa i ett senare inlägg. Men tills dess vill jag påpeka att jag tycker det viktiga är att öka forskningens oberoende, DNs ledarsida skriver redan i ingressen att det viktiga är att öka ”universitetens oberoende”. Det behöver inte alltid vara samma sak. Det är ute på institutionerna som man vet vilken forskning som är stark och värd att satsa på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: