Akademisk Frihet

Ljuger Kina om luften i Peking?

Posted in Forskning, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 22 juni 2009

kina
Inför förra årets sommar-OS i Peking satsade den kinesiska regimen stort på att förbättra luften i Peking. Bland annat begränsades biltrafiken. Välbehövliga åtgärder. För att mäta luftföroreningarna använder myndigheterna ett system som kallas air pollution index (API) och ett värde under 100 API räknas som ”bra” luft. Man räknar fram API genom att bl.a. ta hänsyn till små partiklar, svaveldioxid och kvävedioxid. Under spelen var API enligt de kinesiska myndigheterna under 100 alla 17 dagar.

Nu visar det sig att den kinesiska myndigheten som ansvarade för mätningarna, Beijing’s Environmental Bureau, manipulerat mätdata, bland annat under de olympiska spelen. Steven Andrews som är miljökonsult och ”Princeton-in-Asia-fellow” skriver i en artikel in den vetenskapliga tidsskriften Environmental Research Letters att dels så har myndigheterna inte mätt marknära ozon och dels flyttat mätstationer, inte bara i Peking utan i hela landet.

Bra luft i de kinesiska städerna är ju inget som Kina ska ha för att göra omvärlden på gott humör utan för att de egna medborgarna inte ska bli sjuka. Fast de egna medborgarana är inte alltid den kinesiska regimens högsta prioritet.

Källa: Environmental Research Letters (2008) Vol. 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: