Akademisk Frihet

Rapport från Almedalsveckans första dag

Posted in Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 28 juni 2009

Är ”hemma” efter en intensiv dag i Almedalsveckans myller. Än så länge finns inte så mycket att rapportera om högskole- och forskningspolitiken. Under helgen har jag gått Sveriges ungdomsorganisationers (LSU:s) utbildning för unga ledare i Visby och idag började politikerfestivalen Almedalsveckan (också den i Visby).
På LSU:s kurs så pratade jag en del med Sveriges akademikers centralorganisations (SACO:s) studentråds nya vice ordförande hon var mycket trevlig och hade bra åsikter om högskolepolitik. Bland annat pratade vi om att SACO:s studentråd vill införa ett studentprisindex att basera studiemedlet på istället för dagens konsumentprisindex. Så här vid en första analys låter det mycket bra.

Idag var det också Vänsterpartiets dag i Almedalen. Lars Ohlys tal innehöll inga egentliga nyheter och högskole- och forskningspolitiken berördes ”bara” då Ohly utlovade höjt studiemedel. Inget fel med det men ett tydligt ställningstagande för fri forskning hade inte varit fel.

Imorgon är det Folkpartiets dag och det ska bli mycket intressant att höra om Jan Björklund berör högskole- och forskningspolitiken. Om jag får möjlighet så ska jag fråga varför Folkpartiets högskole- och forskningsminister minister politiserat forskningen i Sverige i och med de s.k. statiska satsningarna. Det finns också flera intressanta seminarier. Men dagen börjar med studiebesök och möte med den tidigare rektorn för Högskolan Gotland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: