Akademisk Frihet

Bota synfel med tankekraft?

Posted in Pseudovetenskap & vidskepelse, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 13 juli 2009

Pseudovetenskap och vetenskap är varandras motsatser. Ändå försöker pseudovetenskapen desperat ge sken av att vara vetenskap. I bästa fall. Än vanligare är påståenden om hälsoeffekter som inte ens ger sken av att vara vetenskapligt underbyggda. Vanligt bedrägeri helt enkelt. Den senaste månaden har dock inneburet några framsteg i arbetet mot vidskepelsen.

vidskepelse

I en annons under rubriken ”Vård & hälsa” i Dagens Nyheter 2009-05-12 inbjuder samtalsterapeuten Stina Bengs i Stockholm till en kurs i ögon- och medvetandeträning som enligt annonsen ”kan ge dig din normala syn åter” (se bilden). På hemsidan utvecklas resonemanget och det hävdas att kursen även botar närsynthet, långsynthet, astigmatism, grå och grön starr, glosögdhet och skelögdhet. Samtalsterapin botar tydligen såväl förändringar i ögats brytningsindex och hornhinnans kurvatur som grumling av linsen (grå starr) eller förhöjt kammartryck som kan leda till grön starr. Sådana sensationella resultat bör rimligtvis leda till Nobelpris både i fysiologi/medicin och i fysik. Det finns en enklare förklaring. Det är simpelt bedrägeri. Kursen kostar 2250 kronor för 8 veckor och 3750 för 14 veckor.

I en intervju i Expressen hävdas det vidare att ”närsynthetstankar är exempelvis rädsla för framtiden medan långsynthetstankar är rädsla för det som är här och nu”. Tack och lov kompletteras bilden av de legitimerade optikerna Jeanette Sjöholm och Owe Björkman vid Läkarhuset Odenplan som anser att myndigheterna borde stoppa kursen och säger till Expressen att:

”Förutom att människor blir lurade så ser jag allvarliga risker. Tänk om någon tror att de ser bättre efter kursen, sätter sig i bilen och kör på ett barn? Det är inte klokt.”

Oavsett om det är ett försök att medvetet lura till sig pengar eller omedvetet så till vida att de som ansvarar för kuren faktiskt på allvar tror på detta så kan man verkligen ifrågasätta om Dagens Nyheter borde ta in denna typ av annonser. Det står naturligtvis alla fritt att syssla med sådana här saker men att påstå saker som inte är sant i kommersiella reklamsammanhang… Där går gränsen. Tack och lov tycker Konsumentverket det också. För förutom pseudovetenskaplig humbug (det finns inget stöd för att synfel kan botas med tankekraft) är detta också falsk marknadsföring och för någon vecka sedan stoppade Konsumentverket fortsatt annonsering. I en annan artikel i Expressen säger juristen Mattias Grundström:

”Den som granskar annonser har ett ansvar att inte släppa igenom otillbörlig marknadsföring. Här har DN brustit.”

Källor: Föreningen Vetenskap och folkbildning, Expressen, Dagens Nyheter och Resumé.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Åtminstone vid ett tillfälle har reklam för spikmattor fällts. I mitten av december i fjol slog dåvarande Marknadsetiska rådet fast att Komplementärmedicinska högskolan i Malmö använde obestyrkta och vilseledande påståenden i sin marknadsföring av spikmattor. Förhoppningsvis kommer även Konsumentverket att granska detta precis som man gjorde med samtalsterapeuten Stina Bengs kurs i ögon- och medvetandeträning. […]

  2. […] Posted in Folkbildning, Övrigt by akademiskfrihet on 13 oktober 2009 Tidigare i sommar skrev jag om samtalsterapeuten Stina Bengs som botar såväl förändringar i ögats brytningsindex och […]

  3. […] påståenden i reklam vilket är mycket glädjande. Först var det Stina Bengs kurs i ögon- och medvetandeträning och nu alltså Team Shaktis spikmattor. Både bloggaren Orsakverkan och SVT har skrivit mer om […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: