Akademisk Frihet

Universitetet och diktaturen

Posted in Universitetsfrågor, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 17 juli 2009

Inför Akademiska senatens möte i början av maj i år insinuerade rektor magnificus, Anders Hallberg, att han ämnande ”släppa en bomb” på senatens kommande möte. Sagt och gjort, när tjugo minuter återstod av senatens möte så ställer rektor Hallberg frågan:

”Kan universitetet samarbeta med diktaturer som kränker mänskliga rättigheter?”

Alla förstår att det är Kina det rör sig om. En märklig stämning infinner sig i salen. Uppsala universitet bedriver idag ett omfattande samarbete med Kina. Dels är det många kinesiska utbytesstudenter här, både grundutbildningsstudenter men kanske framförallt doktorander, och dels så fördjupar universitetet hela tiden samarbetet med olika kinesiska universitet. Jag har i grund och botten inget emot detta samarbete. Det är viktigt för både kinesisk och svensk forskning.

Men i samband med senatens möte kryper det också fram att Uppsala universitet även utbildar Centralkommittén i Kinas kommunistiska parti. Jag tycker att det är ungefär här som universitetets samarbete med diktaturen börjar kännas aningens besvärande. Det ska dock sägas att Centralkommittén utbildas i förvaltning och tydligen också i demokrati så det är inget riktigt suspekt det rör sig om. Jag har som sagt inget emot att det finns ett omfattande forsknings- och utbildningssamarbete med Kina. Men även här finns det gråzoner. På senaste universitetsstyrelsemötet beslutades det om att inrätta ett nytt ingenjörsprogram i kärnkraftsteknik. Jag tycker det är mycket tveksamt om universitetet skulle börja utbilda eller bedriva forskning i kärnteknik i samarbete med världens största diktatur och tillika en stor kärnvapenmakt.

Om syftet med samarbetet med Kina dessutom flyttas från forskning och utbildning till att generera pengar åt universitetet, t.ex. om utbildningen av Centralkommittén är en s.k. uppdragsutbildning, så kan man verkligen ifrågasätta om det är så ett ansvarstagande universitet ska agera. Det är Centralkommittén som är ytterst ansvarig för kränkningarna av de mänskliga rättigheterna och det är den ekonomiska och akademiska eliten som motsätter sig demokrati i Kina. Ett allt för djupt samarbete med den kinesiska ledningen står också i konstrast till Uppsala universitets egna övergripande riktlinjer de s.k. ”Mål och strategier för Uppsala universitet” (UFV 2007/1478), framför allt om detta samarbete i framtiden skulle ha som främsta syfte att generera pengar till universitetet. I dokumentet ”Mål och strategier för Uppsala universitet” fastslås det bland annat att universitetet ska ”bidra till en bättre värd”.

Man undrar ju hur universitetet kommer att agera om den av universitetet utbildade Centralkommittén beslutar om en ny stor massaker liknande den på Himmelska Fridens Torg 1989. Det är kanske inte någon överhängande risk för detta men den senaste tidens oroligheter i Tibet och i områden med en stor uigurisk befolkning manar till eftertanke.

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pär-Anders said, on 19 juli 2009 at 20:31

    Angående utbildningen i kärnkraftsteknik så skulle jag gissa att det med största sannolikhet kommer att röra sig om elkraftteknologi och eventuellt så pass grundläggande kunskaper som behövs för att vara operatör på ett verk. Det är ju ändå en ettårig påbyggnadsutbildning på ett högskoleingenjörsprogram och man hinner ju inte lära sig så mycket kärnfysik på ett år, särskilt inte om man saknar grundkurser i fysik (typ kvantmekanik fortsättningskurs och liknande).

  2. akademiskfrihet said, on 19 juli 2009 at 21:38

    Jag går igenom handlingarna från det universitetsstyrelsemöte där vi beslutade om programmet. I programmet ingår kurser i reaktorfysik, termohydraulik, elkraftsteknik, reaktorteknik samt ett kärntekniskt projektarbete och en halvtermins examensarbete. Totalt sett omfattar det 60 hp precis som du skriver.

    Eftersom det är du som är kärnfysiker så är jag övertygad om att du har rätt. Dessutom vet jag att universitetet redan kontrollerat hur utbytesstudenter på utbildningen och icke-spridnings-avtalet passar ihop. Jag håller med dig, det finns egentligen ingen risk för spridning av kärnteknik som sådan. Risken skulle möjligtvis vara det kärntekniska projektarbetet som utförs inne på svenska kärnkraftverk, alltså ett rent säkerhetspolitiskt problem. Men jag antar att universitetet har kollat det där med säkerhetspolisen och kontraspionaget. Min oro är nog precis som du skriver obefogad. Tackar för klargörandet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: