Akademisk Frihet

Konspirationsteorier och vetenskapsförakt – Debattartikel om spikmattor

Posted in Folkbildning, Pseudovetenskap & vidskepelse, Spikmattor, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 03 augusti 2009

Expressen publicerar idag på sin debattsida ”Sidan 4” artikeln ”Makten skräms av spikmattan” skriven av Li Södermark. I det här inlägget kommer jag att bemöta hennes påståenden och eftersom detta inlägg är det längsta hittills i den här bloggen finns det lite youtube-klipp infogade mellan styckena. Klippen är från en dokumentär som har gått på brittiska Channel 4 och handlar just om vetenskaplig medicin kontra alternativmedicin. Den är uppdelad i fem delar med den första delen överst. Jag vill också påpeka att detta inlägg verkligen inte ska uppfattas som en kritik mot Södermark personligen eller mot personer som köpt en spikmatta. Jag vill bara visa på vetenskapens fördelar gentemot s.k. alternativmedicin.

Kritiken mot spikmattan har handlat om att Team Shakti som är det företag, som säljer mattan, påstår saker i sin marknadsföring som det inte finns några belägg för. Hälsoeffekter som aldrig har visats. Därför stämde också konsumentombudsmannen (KO) Team Shakti för otillbörlig marknadsföring.

Södermark skriver i artikeln:

”Orsaken till hatet är att denna älskvärda matta har riktat ett slag i solarplexus mot makten. Politikernas makt. Människor tänker och känner själva utan att be om lov. Läkarnas makt. Spikmattan utmanar det mest auktoritära bygge vi har kvar från det gamla överhetssamhället: sjukvården. Den västerländske läkaren är ofta prestigebunden och att tro sig tappa ansiktet när hela ens identitet bygger på att man är allvetande, föder rädsla och vrede. Plötsligt vill patienterna stå i dialog med en primus inter pares – den främste bland jämlikar. I dialog alltså. Och bestämma själva tack, inte förtryckas.”

Kritiken mot Teams Shaktis marknadsföring är alltså en konspiration där sjukvården, politiker och läkemedelsindustrin (som enligt Södermark också kontrollerar läkarna) ingår. Jag förstår inte hur Södermark får ihop det. Läkemedelsindustrin producerar läkemedel som räddar miljontals människors liv är alltså ond. Ett annat privat vinstdrivande företag, i det här fallet Team Shakti, som framhåller önsketänkande som fakta och därmed ljuger i reklam är alltså på folkets sida. Att ljuga för att tjäna pengar är alltså helt okej, att producera läkemedel är det inte.

Jag har påpekat i alla mina inlägg om spikmattan att jag verkligen inte har något emot att folk köper spikmattor. Det är ofarligt och säkert skönt. Att ta det lugnt och ligga och koppla av, speciellt i dagens stressande samhälle, är i sig terapeutiskt. Det minskar stress och ökar det allmänna välbefinnandet. Även om spikmattornas påstådda effekt endast är detta i kombination med placeboeffekten så är det naturligtvis bra att människor tar sig tid att varva ner och om man mår bra av detta så är naturligtvis ingen skada skedd.

Problemet är när man i reklamen, alltså i rent kommersiella syften, påstår att det finns effekter som aldrig har visats. Det finns inte mycket studier gjorda på vilka effekter spikmattor har. Ändå påstås det en det ena en det andra som om det redan var ett vetenskapligt faktum. Det finns egentligen bara en vetenskaplig studie som rör spikmattor. Den publicerades av David Bowsher i den vetenskapliga tidskriften The Lancet 1980. Efter en snabb koll på PubMed hittade jag den men tyvärr gick det inte att komma åt den i sin helhet via Uppsala universitets bibliotek men enligt TT är studien är gjord på tre fakirer som använde riktiga spikmattor med piggar i metall. Bowsher gav dem naloxon, ett ämne som blockerar effekten av endorfin, för att se om inte fakirerna skulle uppleva smärta då, vilket de till hans förvåning inte gjorde. Än så länge finns det alltså inget vetenskapligt stöd för att spikmattorna skulle ha någon effekt.

Det är möjligt att den studie som Martin Ingvars, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, har sökt etiskt tillstånd för att genomföra visar att det faktiskt finns en effekt men fram till dess så kan man inte framhålla önsketänkande som fakta. Team Shakti fick förstås möjligheten av Konsumentverket att ta fram underlag som visade att deras spikmattor hade de effekter som man påstod. Men man kunde inte visa något som stödde hälsopåståendena. Därför stämdes också företaget av Konsumentombudsmannen för otillbörlig marknadsföring. Södermark tolkar detta som att:

”Ett omyndigförklarat folk tycks befinna sig i livsfara och nu talar våra vårdare om hur det förhåller sig”.

När den medicinska vetenskapen introducerades fördubblades medellivslängden på femtio år. Idag är många fruktansvärda sjukdomar som polio och smittkoppor okända, som tur är. Det kan vara svårt att idag förstå hur världen såg ut innan den medicinska vetenskapen gav oss antibiotika och vacciner istället för den av Södermark så omhuldade spikmatteläkekonsten. Fattiga människor i Indien som är i behov av sjukvård och läkemedel imponeras nog föga av en 5000 år gammal tradition som än så länge inte visat sig ha någon effekt. Man kan rikta välbehövlig kritik mot läkemedelsindustrin. Konferenserna, vinstmaximerandet och patenten på bromsmediciner som gör att fattiga människor förvägras HIV-behandling. Men man ska inte glömma bort att vetenskapen har gett oss många saker som vi idag tar för givet och ser som självklarheter. I artikeln underkänner Södermark hela den vetenskapliga metodiken:

”Här evidensbaserar vi mediciner på tio värnpliktiga och fyra marsvin och tror detta är Den Enda Sanningen. Den indiska och kinesiska läkekonsten har en 5000-årig erfarenhetsbaserad kunskap med utbildningar lika långa som i Västerlandet och en helhetssyn på människan utomordentligt lämpad för många sjukdomar.”

I verkligheten testas alla nya mediciner rigoröst och under lång tid till en mycket dyr kostnad. Det är den medicinska vetenskapen som har de strängaste beviskraven. Om alternativmedicinska metoder testas och visar sig fungera slutar de helt enkelt att vara ”alternativa” och blir ”medicinska”. Alternativmedicin har antingen inte testats eller också fungerar den inte.

Även bloggaren Orsakverkan har kommenterat artikeln och ett besök där rekomenderas.

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pekka S said, on 06 augusti 2009 at 10:16

    Li Södermark svarar på mitt inlägg

  2. […] matta har riktat ett slag i solarplexus mot makten”. Jag och många andra bloggare har skrivit om debattartikeln och Team Shaktis marknadsföring av spikmattor. Nu har Li Södermark svarat på bloggkritiken på […]

  3. […] även gärna mina tidigare inlägg om spikmattor och medicinsk vetenksap och om Team Shaktis oetiska marknadsföring av spikmattor. leave a comment « […]

  4. […] först efter en vecka in lika många besökare som den fulla flickan. Inte heller inlägget om konspirationsteorier och vetenskapsförakt som var välbesökt när debatten om spikmattor var som livligast stod sig i […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: