Akademisk Frihet

5 900 kronor i månaden från kinesiska staten

Posted in Forskings- och högskolepolitik, Universitetsfrågor by Akademisk Frihet on 05 augusti 2009

5 900 kronor i månaden från kinesiska staten och inga rättigheter. Eller 21 000 kronor i doktorandlön och alla samhällsförmåner. Så olika kan villkoren för doktorander vid samma institution på svenska universitet och högskolor vara.

I juni i år släppte Högskoleverket (HSV) rapporten ”Utländska doktorander i svensk forskarutbildning” (2009:14R). En utländsk doktorand är enligt HSV en person som är född utomlands och kommit till Sverige mindre än två år innan forskarutbildningen påbörjats. Rapporten är ingen upplyftande läsning. Samtidigt som student- och doktorandrörelsens arbete mot skuggdoktoranderi och dåliga arbetsvillkor börjar ge resultat för svenska doktorander är situationen för utländska doktorander fortsatt dålig.

Av de som påbörjade en forskarutbildning i Sverige under förra året var 33 procent s.k. utländska doktorander. Många svenska doktorander gör sin forskarutbildning utomlands och antalet utländska doktorander i Sverige ökar. De utländska doktoranderna stärker svensk forskning. Kontakter för framtida forskningssamarbeten knyts, nya perspektiv tillförs och Sverige stärks som forskningsnation.

hsv

Tyvärr accepterar många universitet och högskolor usla villkor för dessa doktorander. Enligt HSV får mer än 40 procent av de utländska doktoranderna inte lön utan stipendium eller betalar helt själva sin doktorandtjänst. Motsvarande siffra för doktorander från Sverige och andra EU-länder är 6 procent. Många utländska doktorander får dessutom stipendier hemifrån som inte tar hänsyn till kostnadsläget i Sverige och ställer doktoranden helt utanför alla trygghetssystem. Stipendiefinansieringen är vanligast för doktorander från länder utanför Europa. Till exempel får mer än varannan doktorand från Asien inte lön utan stipendier. Erfarenheter visar också att det är doktoranderna från länder utanför Europa som har de allra lägsta stipendienivåerna.

HSV konstaterar också att min fakultets ämnesområde, medicin, är sämst. Medicin är det näst största ämnesområdet bland utländska doktorander och hela 72 procent (!) av de nyantagna utländska doktoranderna får inte lön och hamnar därmed utanför trygghetssystemen. Vad värre är att av dess 72 procent så utgör egen- och stipendiefinansiering mer än hälften. HSV påpekar också i rapporten att just vetenskapsområdet medicin generellt sett har de sämsta villkoren för doktorander oavsett härkomst, vilket HSV också påpekat vid flera tidigare tillfällen.

Det borde vara oacceptabelt för svenska universitet och högskolor att det håller på att skapas ett A- och B-lag bland doktoranderna. Doktorander som i många fall jobbar på samma institution med liknande arbetsuppgifter. Det är högtid för landets lärosäten att behandla alla doktorander lika. Det är sannerligen inte för mycket begärt att kräva att samtliga doktorander i Sverige anställs och får samma trygghet som andra universitetsanställda.

Källa: Högskoleverkets rapport ”Utländska doktorander i svensk forskarutbildning” (2009:14R)

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] och under försörjningsformer som ställer doktorander utanför alla trygghetssystem. Speciellt utländska doktorander drabbas hårt. Ska försöka ta reda på mer om detta. Återkommer på bloggen så fort jag vet mer. […]

  2. […] ofta mycket tuffare. Till exempel kan det vara så att man som utländsk doktorand i Sverige får 5 900 kronor i månaden från kinesiska staten samtidigt som man står helt utanför de Svenska trygghetssystemen. Enligt rapporten Utländska […]

  3. […] material till sin avhandling, men kommer att återvända till Uppsala. Läs gärna mitt tidigare inlägg om hur de utländska doktorander […]

  4. […] doktorander som finns bland vissa forskargrupper. Det finns kinesiska doktorander som har fått 5 900 kronor i månaden från kinesiska staten medan andra har arbetat 80 timmar i veckan med spioner på plats i laboratoriet. Både stipendier […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: