Akademisk Frihet

Dansa din doktorsavhandling

Posted in Vetenskapsglädje by Akademisk Frihet on 10 augusti 2009

Universitetens tredje uppgift, d.v.s. att delta i samhällsdebatten och kommunicera vetenskap, utvecklas hela tiden. Det senaste tillskottet är den internationella tävlingen ”Dansa din doktorsavhandling”. Tävlingen arrangerades av amerikanska vetenskapssamfundet AAAS som också ger ut den vetenskapliga tidskriften Science. På AAAS stora konferens nästa år kommer vinnarna att uppträda efter att ha fått professionell koregrafihjälp.

Förra årets vinnare var bland annat en dans som tolkar vad d-d-vitaminet har för funktion kroppens betaceller. Andra vinnare var en tango om en sorts enzymkomplex, en enmansbalett som tolkar hur hjärnan påverkas av oregelbundna verb i PET-kameran, och fyra personer i en hemoglobinbalett.

Förutom doktorandklassen finns även post doc-klassen och professorsklassen. Hela forskargruppen kan alltså delta. Fast mest prestigefyllt är det naturligtvis att vinna klassen ”Folkets val”.

Klippet nedanför visar vinnaren i doktorandklassen, bidraget ”The role of Vitamin D in beta-cell function”.

Mer information om tävlingen och hur man anmäler sig finns här. Där kan man också läsa de publicerade artiklarna och läsa om experimenten som danserna bygger på.

Källor: Sveriges Radio och AAAS

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pär-Anders said, on 10 augusti 2009 at 09:18

    Även om det verkar roligt blir jag lite avskräckt av att min avhandling till stor del kommer att handla om att hitta energinivåer med så högt spin som möjligt i ett rotationsband hos en kärna… 🙂

  2. akademiskfrihet said, on 10 augusti 2009 at 09:35

    Vilka piruetter det skulle bli! Anmäl dig nu.

  3. […] En annan spännande koppling mellan dans och vetenskap är den internationella tävlingen ”Dansa din doktorsavhandling”. Tävlingen arrangerades av amerikanska vetenskapssamfundet AAAS som också ger ut den vetenskapliga tidskriften Science. Vinnarna får dessutom uppträda på AAAS årliga konferens efter att ha fått professionell koregrafihjälp. Lär mer om detta i tidigare blogginlägg. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: