Akademisk Frihet

Proteinsyntesdansen

Posted in Folkbildning, Vetenskap och samhälle, Vetenskapsglädje by Akademisk Frihet on 10 augusti 2009

Dans, kemi och molekylärbiologi har ett märkligt förhållningssätt till varandra. Det var inte många år sedan Nobelkommittén dansade vid tillkännagivandet av kemipriset för att illustrera nån substitueringsreaktion. Eftersom dagens tema på bloggen är dans och vetenskap kommer här ett mycket märkligt klipp. Kanske något för alla undervisande doktorander i molekylärbiologi att använda i undervisningen? (För att dagen därpå märka att hälften av studenterna bytt program).

1971 greps Robert Alan Weiss vid Department of Chemistry på Stanford av tidsandan i Kalifornien. I sann flower power-anda fick han universitetets biologistudenter att delta i ett dansprojekt för att visualisera proteinsyntesen. Det här klippet hade nog aldrig kunnat produceras vid någon annan tidsperiod. Det bara skriker tidigt 1970-tal (och LSD) om det. Vad sysslade våra föräldrar med egentligen? Än mer fascinerande är det att berättarrösten tillhör Paul Berg som fick nobelpriset i kemi 1980.

Själva dansen börjar efter en kort introduktion. Notera även att det är specialskriven musik. Det känns nästan lite obehagligt.

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. GTCA! « Akademisk Frihet said, on 27 januari 2010 at 18:19

    […] svårt att bestämma mig för om det är roligt, tragiskt eller bara konstigt. Fast konstigare än proteinsyntesdansen blir det […]

  2. […] Akademisk Frihet har vid flera tidigare tillfällen uppmärksammat kombinationen dans och vetenskap. Bland annat om den mycket märkliga dansfilm som Robert Alan Weiss vid Department of Chemistry, Stanford, spelade in tillsammans med sina studenter 1971. Än mer otroligt är att Weiss även lyckades övertyga Paul Berg som senare fick Nobelpriset i kemi att medverka. Läs mer om detta i tidigare blogginlägg. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: