Akademisk Frihet

Svininfluensan – en tidslinje

Posted in Forskning, Svininfluensan A(H1N1), Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 12 augusti 2009

Den 27 april 2009 har 26 laboratoriebekräftade fall av svininfluensan H1N1 bekräftats i Mexiko som även rapporterat till Världshälsoorganisationen (WHO) att sju av dessa har haft dödlig utgång. Från USA rapporteras samma dag 40 fall, från Canada 6 fall och från Spanien ett fall. Dessa rapporter från WHO att aktivera sitt ”Global Alert & Response Network” för att koordinera den globala pandemibekämpningen. H1N1 breakar i media.

Om en vecka ska jag på virussymposium och fram till dess tänkte jag precis som tidigare utlovat skriva lite om H1N1. Historia, vaccin, riskfaktorer etc. Allt det där kommer under veckan men i detta första blogginlägg om H1N1 blir det ”bara” en tidslinje över den senaste varianten av H1N1 och hur den har spridit sig. Allt börjar i mars 2009.

18 mars
Federala myndigheter i Mexiko registrerar de första fallen av H1N1.

21 april
Amerikanska smittskyddsmyndighetens laboratorer bekräftar två fall i Kalifornien och dagen därpå bekräftas ytterligare tre fall i Texas.

23 april
Myndigheterna i Mexico City börjar stänga skolor för att begränsa smittspridningen.

25 april
WHO uttalar sig och menar att H1N1 är ”a public health emergency of international concerns”.

509px-H1N1_influenza_virus
Elektronmikroskopsbild av H1N1. Bilden är tagen av CDC:s influensalaboratorium. Viruset på bilden är 80–120 nanometer i diameter

27 april
Kanada rapporterar sex fall av H1N1 och det första europeiska fallet rapporteras från Spanien. Samtidig rapporterar Mexico 26 fall varav sex med dödlig utgång.

28 april
H1N1 har nu spridit sig till minst sju länder: USA, Nya Zeeland, Kanada, Storbritannien, Israel och Spanien och de rapporterar en stadig ökning av bekräftade antalet fall.

29 april
WHO höjer till nivå 5 (”a strong signal that a pandemic is imminent”) på den sexgradiga pandemivarningsskalan. Samma dag rapporterar Tyskland sitt första bekräftade fall.

30 april
Antalet länder som rapporterar H1N1-fall ökar snabbt och nu har även Nederländerna, Schweiz och Österrike rapporterat in bekräftade fall. Totalt sett har nu 331 fall i elva länder rapporterats varav 10 dödsfall. Fortfarande är Mexiko det värst drabbade landet.

2 maj
WHO presenterar en sammanställnings som visar att de nu finns 658 bekräftade fall av H1N1 i minst 16 länder.

6 maj
Det första svenska fallet av H1N1 bekräftas. Antalet dödsfall globalt sett passerar 25.

11 maj
Mexiko rapporterar att man nu har 48 dödsfall och USA har nu rapporterat in tre dödsfall. WHO meddelat att det finns 4694 bekräftade fall i minst 30 länder. Två dagar senare stiger siffrorna till 5728 bekräftade fall i minst 33 länder

Flu_und_legende_color_c
Schematisk bild av influensavirus med ytproteinerna tydligt markerade.

20 maj
Antalet bekräftade fall överstiger 10 000 (vilket naturligtvis inte är någon vetenskapligt intressant gräns men det är ändå imponerande mycket).

1 juni
När sommaren börjar har det totalt sett rapporterats 17 410 bekräftade fall i minst 62 länder. WHO har dock inte höjt till en sexa (högsta nivån) på pandemivarningsskalan vilket kritiserades i en artikel i den vetenskapliga tidskiften New England Journal of Medicin fyra dagar innan.

11 juni
WHO höjer till en sexa (högsta nivån) på pandemivarningsskalan och menar därmed att det är en fullskalig global influensapandemi, den första på över 40 år. De globala pandemiplanerna sätts därmed i verket.

14 juni
Första europeiska dödsfallet rapporteras från Storbritannien.

29 juni
De första Tamiflu resistenta isolaten av H1N1 rapporteras från Danmark. Läs tidigare blogginlägg. Tre dagar senare rapporteras samma sak från Japan.

22 juli
Två företag i Australien påbörjar de första humana försöken med H1N1-vaccin. Vaccin för allmän vaccination beräknas vara klart till september.

Idag är antalet bekräftade fall så många att många anser att det inte är relevant att bekräfta alla fall med laboratorietester. Det skulle ta allt för mycket resurser i anspråk. Värt att påpeka är att de allra flesta smittade får milda symptom. Det allvarliga är att den mycket lilla andel som drabbas av svårare infektion är ofta friska och unga. Det är oroande. I normala fall, t.ex. vid
den årliga influensan drabbas äldre och andra med nedsatt immunförsvar.

Källor: Naffakh & Van der Werf (2009) Microbes and Infection vol. 11 (725-728) och Nature News (doi:10.1038/news.2009.416)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: