Akademisk Frihet

Annika Dahlqvist utnyttjar okunskap om H1N1 för att sälja böcker

Posted in Folkbildning, LCHF-dieten, Svininfluensan A(H1N1) by Akademisk Frihet on 19 augusti 2009

Läkaren Annika Dahlqvist har gjort sig ett namn på förespråka den s.k. LCHF (low carb high fat)-dieten. Man kan ifrågasätta om Dahlqvist verkligen har den balanserade syn på vetenskapliga studier som man som läkare bör ha. Jag får intrycket av att Dahlqvist okritiskt rekommenderar LCHF-dieten till allt och alla (även om detta kan vara ett resultat av medias ensidiga rapportering). Det som framförallt förenar de studier som är gjorda inom området är slående nog att man går ner i vikt om man stoppar i sig färre kalorier än man gör av med. (Det borde f.ö. inte vara en överraskning för någon). Jag ska inte kommentera LCHF-dieten eller kostråden i detta blogginlägg. Oavsett hur mycket vetenskapligt stöd som finns för LCHF-dieten har mitt förtroende för Dahlqvist sjunkit rejält efter hennes uttalanden i en artikel i Aftonbladet.

Syringe2

I artikeln avfärdar Dahlqvist helt vaccinet mot svininfluensa (H1N1) och säger till Aftonbladet att hon ”misstänker att vaccinationsfabrikanterna står bakom hysterin”. Vidare hävdar Dahlqvist att:

”Äter man bra, och d-vitamin och omega-3 så bör man ha ett så bra infektionsförsvar så att man inte behöver vaccinera sig. Vi känner att vi får mycket bättre infektionsförsvar genom att äta LCHF, low carb high fat. Vi blir mindre förkylda och tror att vi har ett bättre försvar. Många håller med mig och andra tycker att det är oansvarigt att jag säger så här.”

Det är skrämmande att en läkare på detta sätt försöker ge sken av att LCHF-dieten skulle skydda mot svininfluensan. Det är ju på sätt och vis glädjande att Dahlqvist själv inser att hon inte har så mycket att bygga under sina åsikter med när hon konstaterar att många kommer att tycka att hennes uttalanden i vaccinfrågan är oansvariga. Att Dahlqvist tar varje tillfälle som ges för att marknadsföra sig själv och sina böcker är oetiskt då det skapar en stor obefogad oro inför vaccinet mot svininfluensan. Att många eventuellt håller med Dahlqvist är inget bevis för att hon har rätt. Dahlqvist får allt visa upp vetenskapliga studier som styrker hennes påståenden innan jag tänker ta hennes påståenden på allvar.

Vaccinet mot svininfluensan är inte färdigtestat ännu. Kliniska tester pågår för fullt. Men det är samma grundtyp av vaccin som användes mot fågelinfluensan och med detta vaccin hade man inga problem. Även de årliga influensavaccinerna tas fram på liknande sätt. Det finns ingen anledning att tro att det skulle bli problem med just detta vaccin. Men oförutsätta saker kan naturligtvis inträffa och därför kontrollerar Läkemedelsverket alla data noga för att se att det är okej innan det släpps ut. Det kommer vara lika säkert som andra vaccin när det släpps. Dahlqvist balanserar på gränsen till konspirationsteoretiker när hon insinuerar att svenska myndigheter skulle massvaccinera befolkningen även om det finns allvarliga biverkningar. Biverkningarna kommer inte vara i närheten av konsekvenserna av influensan.

509px-H1N1_influenza_virus

Elektronmikroskopsbild av svininfluensan H1N1. Bilden är tagen av CDC:s influensalaboratorium. Viruset på bilden är 80–120 nanometer i diameter.

De senaste dagarna har det förekommit uppgifter i media om att ett vaccin mot svininfluensa skulle kunna orsaka förlamning. Detta baseras på en svininfluensa 1976 i USA. Det influensavaccin man då tog fram var förorenat med bakterier vilket orsakade problem. Man ska komma ihåg att man då producerade vaccin enligt helt andra principer än man gör idag. De senaste decennierna har man heller inte sett något signifikant samband mellan förlamningssjukdomar och vaccin.

Man kan diskutera om en massvaccinering verkligen är nödvändig. Ska forska lite i för och nackdelarna med detta under det virussymposium jag ska åka till imorgon. Eventuellt räcker det med att riskgrupperna vaccinerar sig. F.ö. verkar Dahlqvist inte känna till att personer under 30 år är den grupp som verkar vara den största riskgruppen när det gäller svåra kliniska symptom av svininfluensan då hon i artikeln hävdar att endast ”gamla och hjärt- och lungsjuka” är i riskzonen.

Allt som Dahlqvist säger till Aftonbladet är dock inte helt uppåt väggarna. Jag håller fullständigt med Dahlqvist om att om man blir smittad av svininfluensan gör man bäst i att stanna hemma och sjukskriva sig.

12 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. svininfluensan said, on 20 augusti 2009 at 01:18

  Annika är en väl respekterad läkare med oberoende syn på hälsan.

 2. Louise said, on 21 augusti 2009 at 20:39

  Intressant blogg även för oss vanliga dödliga : )
  Dahlqvist har länge varit ett irritationsmoment för mig i bokhandeln och jag är otroligt anti hennes diet. Min kollega fick nämligen ett gallstensanfall som läkaren hävade att hon fick till följd av Lchf-dieten. F.ö menar Dahlqvist att kolseterolvärdet inte är kopplat till vilken mat man äter utan enbart styrs av genetiska faktorer. In other words: she´s crazy!

  Det var ju just frågan om förlamning i samband med vaccinet som jag hade läst om innan. Nu var det ju Aftonbladet som smällde upp det på löpet. Snacka om kontraproduktivt när det gäller att få skeptiker att gå och vaccinera sig – galningar.

  Jag säger som Seinfeld: ”I hate people, they´re the worst.”

 3. akademiskfrihet said, on 22 augusti 2009 at 00:06

  @ Louise:
  Vad roligt att du gillar bloggen! Jag håller på att arbeta med ett lite utförligare inlägg om Guillian-Barrés syndrom (GBS) som är den förlamningssjukdom som har diskuterats i samband med vaccinet. Kanske inte helt oväntat så visar 15 års forskning att det inte finns något samband. Funderar även på att undersöka LCHF-diet lite närmare men det ligger längre fram i tiden.

  @ Svininfluensan:
  Jag tycker Dahlqvist med all önskvärd tydlighet visat att hon inte har en balanserad syn på, åtminstone, vaccinfrågan. Dieten ska jag som sagt återkomma till senare.

 4. […] att H1N1 framför allt drabbar unga personer håller i sig. För tillfället är 82 % av de som är inlagda på sjukhus i Sverige […]

 5. Doktoranden said, on 24 augusti 2009 at 10:04

  Ja men så otroligt bra skrivet.

  Heja.

 6. […] granskning av den kontroversiella läkaren Annika Dahlqvist vars utspel om svininfluensavaccin jag tidigare granskat. Jag tänkte själv skriva om hennes LCHF-diet och vilket vetenskapligt stöd den har men jag tror […]

 7. […] mycket från ett liknande utspel i Aftonbladet förra veckan. Jag hänvisar till mitt tidigare blogginlägg om Dahlqvists påståenden. Ett längre blogginlägg om själva vaccinet mot A(H1N1) hittas […]

 8. […] Technicolor – Alla har fel, det är bara vi som har rätt! • Akademisk Frihet – Annika Dahlqvist utnyttjar okunskap om H1N1 för att sälja böcker • Tankebrott – Magkänsla > […]

 9. En diet som fungerar « Grönland 2009 said, on 01 september 2009 at 08:16

  […] diet också skyddar mot influensa för ingen av oss fick svininfluensa under tiden på stationen (läs mer om hennes okunskap). Däremot fungerade inte vår diet när det gällde att gå ner i vikt, tvärtom vågen visade på […]

 10. Nikson said, on 10 november 2009 at 13:22

  En rättelse i din text. Influensautbrottet i USA 1667 var av typen H2N2 vilken senare muterade till H3N2 och 1968 klassades som pandemi – Hong Kong. Ditt påstående att det var svininfluensa (H1N1) som fick sitt utbrott i USA 1967 är således felaktigt.

  • akademiskfrihet said, on 10 november 2009 at 19:18

   @ Nikson:

   Hej!
   Vi har båda rätt. Det hela är ett missförstånd baserat på att jag slant på tangenterna. Det ska stå 1976 och inte 1967. Detta är nu ändrat i inlägget och tack för att du uppmärksammade mig på det. Precis som du skriver så var den s.k. Hong Kong-influensan 1968 en H3N2. Jag vill dessutom minnas att den inte var en svininfluensa. Det var inte den jag menade.

   Det stycke i inlägget du syftar på handlar om huruvida vaccinet mot svininfluensa skulle kunna orsaka förlamning. Förlamningen i det här fallet syftar på är en ovanlig immunmedierad sjukdom som heter Guillain-Barrés syndrom (GBS). GBS är behandlingsbart och dödsfall är mycket ovanliga.

   Anledningen till att detta uppmärksammades var en svininfluensa 1976 i USA. Och ja, det var en A(H1N1). Själva utbrottet startade på en militärbasen Fort Dix i New Jersey. Det influensavaccin man då tog fram var troligen förorenat med bakterien Campylobacter jejuni men även Salmonella från hönsägg har diskuterats. (Influensavaccin produceras ofta i hönsägg). Detta kan ev. givit upphov till GBS i en mindre andel av de vaccinerade.

   Det jag ville säga var att man idag inte behöver vara orolig för detta då man producerade vaccin enligt helt andra principer än man gör idag. Och som jag påpekade i inlägget, de senaste decennierna har man heller inte sett något signifikant samband mellan förlamningssjukdomar och vaccin.

   Om du vill läsa mer om detta rekommenderar jag studien ”Prepandemic Immunization for Novel Influenza Viruses, “Swine Flu” Vaccine, Guillain‐Barré Syndrome, and the Detection of Rare Severe Adverse Events” som publicerades tidigare i år i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Infectious Diseases. Läs abstract:et till den studien genom att klicka på länken här nedanför. Om du har universitetsaccess så kan du även klicka vidare till studien i sin fulla längd.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19563262?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=2


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: