Akademisk Frihet

Senaste nytt om svininfluensan

Posted in Folkbildning, Svininfluensan A(H1N1), Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 22 augusti 2009

Det har länge varit lite oklart vad den nya influensa pandemin ska kallas rent officiellt. Svininfluensan och H1N1 har varit de flitigast förekommande namnen i media. Men jag har även sett mexikoinfluensan förekomma. Problemet med både ”svininfluensan” och ”H1N1” är att de är för ospecifika. Det finns flera olika svininfluensor och H1N1 är mer av ett gruppnamn på olika men mycket lika virusstammar. Nu är det i alla fall klart att det vetenskapliga namnet är ”2009 pamdemic H1N1”. Fast för enkelhetens skull kommer jag här på bloggen fortsätta kalla den för ”svininfluensan” eller ”H1N1”.

Igår på virusseminariets näst sista dag föreläste Mia Bryttling från Smittskyddsinstitutet om H1N1-situationen just precis nu i Sverige och globalt. För tillfället har vi i Sverige 20 personer som är inlagda på sjukhus och än så länge har vi inga konstaterade dödsfall. Globalt sett har 2 349 personer dött till följd av svininfluensan varav 63 st. i Europa.

Trenden att H1N1 framför allt drabbar unga personer håller i sig. För tillfället är 82 % av de som är inlagda på sjukhus i Sverige mellan 10 – 29 år. Av de som är inlagda på sjukhus i Australien och Nya Zeeland, som är mitt uppe i sin årliga influensaperiod, har andelen unga och medelålders ökat jämför med ett vanligt influensaår. Fast det är ändå bäst att lägga in en liten brasklapp: Andelen äldre som måste uppsöka sjukhus kommer eventuellt att öka med tiden. Det är oftast unga människor som drabbas först under en pandemi då unga reser mer och träffar i genomsnitt fler människor per dag. Sedan smittar dessa sina föräldrar och mor- och farföräldrar. Statistiken brukar alltså släpa efter något. Den mest troliga teoretiska förklaringen till att unga drabbas hårdare än äldre är att äldre har ett visst immunologiskt skydd från tidigare influensor. Den senaste av dessa influensor verkar vara en i slutet av 1970-talet.

vänner i mobilen 106Mia Brytting föreläser.

H1N1 är smittsammare än en vanlig influensa men har mycket låg dödlighet. Från Australien rapporteras att antalet dödsfall till och med är lite lägre i år än ett vanligt influensaår. I genomsnitt blir 1 på 100 000 inlagda på sjukhus. I de allra flesta fallen blir alltså de kliniska symptomen mycket milda. Det är inte ens säkert att man märker av dem. En normal sjukdomsperiod ligger på 2 till 3 dagar med vanliga influensasymptom.

Vad är det då som är så oroande med H1N1? Det finns, som jag tidigare skrivit om, risken för resistens mot antivirala läkemedel så som Tamiflu. Det har redan rapporterats om resistenta H1N1 men resistensen verkar spridas dåligt så än så länge är situationen under kontroll. Men även om resistensen sprider sig så är H1N1 inte speciellt dödlig och ganska få måste uppsöka sjukvård. Det är framför allt rädslan för att viruset ska mutera och få en ökad virulens (mycket enkelt uttryckt: bli farligare). Det är bland annat därför som det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig, framför allt riskgrupper. Om det sker en förändring i virulens är man då redan skyddad.

Källa: Mia Bryttings föredrag ”The novel influenza: What is happening?” under 5th Smögen Summer Symposium on Virology 2009.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Louise said, on 23 augusti 2009 at 02:14

    Sitter här mitt i natten och läser din blogg. (nyss hemkommen från en utekväll, har ju trots allt semester) Känns skönt och tryggt att ha någon med verklig koll och kompetens om ”svininfluensan”. Känner mig rikigt trött på kvällstidningarnas desinformation.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: