Akademisk Frihet

Mer om vaccinet mot svininfluensan A(H1N1)

Posted in Folkbildning, Forskning, Svininfluensan A(H1N1), Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 24 augusti 2009

Jag har sett att den korrekta svenska termen som Smittskyddsinstitutet använder är A(H1N1) så det tänker jag också börja använda från och med nu. I veckan har det skrivits mycket i media om vaccinet mot A(H1N1) och den allmänna vaccineringen. Bl.a. gav sig den kontroversiella läkaren Annika Dahlqvist in i debatten och kvällstidningarna skrev (illa underbyggt) om att vaccinet kunde orsaka förlamning. Jag ska försöka reda ut lite om bakgrunden till allt detta utifrån vetenskapliga artiklar och rapporter från Smittskyddsinstitutet och Världshälsoorganisationen (WHO).

Den strategi som svenska myndigheter har valt är att gå ut med en allmän vaccination under den s.k. prepandemin för att ge ett immunologiskt skydd åt så många som möjligt innan A(H1N1) eventuellt muterar och får en förändrad virulens, enkelt uttryckt: ökar sin förmåga att framkalla sjukdom. Problemet med detta är att det inte är hundra procent säkert att det ger ett effektivt skydd om viruset förändras. Det beror lite på hur mycket det förändras. Men det får anses relativt säkert att vilken förändring som än sker så ger vaccinationen ett visst skydd. Jag bedömer det som om den allmänna vaccinationen, trots alla medicinska fördelar, framförallt sker av samhällsekonomiska skäl. Det är viktigt för att kunna upprätthålla viktiga samhällsfunktioner att inte allt för många blir sjuka samtidigt, även om en överväldigande majoritet av de som kommer att bli smittade endast kommer att få milda symptom så som torrhosta, feber, trötthet, snuva, halsont och ont i kroppen. Alltså klassiska influensasymptom som går över efter två till tre dagar.

Vaccinet som svenska myndigheter köpt in kommer att behövas tas två gånger. Det är nu också klart att vaccinet mot A(H1N1) ska vara kostnadsfritt. Det är dock fortfarande lite oklart vem som betalar vad. Regeringen och landstingen får väl helt enkelt göra upp inför höstens budgetförhandlingar. Den allmänna vaccinationen beräknas kosta mellan 2 och 3 miljarder kronor, varav själva vaccinet kostar 1,3 miljard. Mer om hur byråkratin runt detta ser ut kan läsas här.

SMI och SoS

Det har tidigare i augusti förekommit uppgifter i media om att ett vaccin mot A(H1N1) skulle kunna orsaka förlamning. Det man då syftar på är en ovanlig immunmedierad sjukdom som heter Guillain-Barrés syndrom (GBS). GBS är behandlingsbart och dödsfall är mycket ovanliga. Ryktena kring detta baseras på en på en svininfluensa 1976 i USA. Det influensavaccin man då tog fram var troligen förorenat med bakterien Campylobacter jejuni men även Salmonella från hönsägg har diskuterats. (Influensavaccin produceras ofta i hönsägg). Rent mekanistiskt (och förenklat) så utvecklas sjukdomen när kroppens immunförsvar producerar antikroppar mot den infekterande mikroorganismen, i det här fallet en bakterie som förorenat vaccinet. Dessa antikroppar attackerar inte bara mikroorganismen utan även kroppens egna nervceller med förlamning som följd. Detta fenomen, när en infekterande organism är molekylärt sett liknar någon av kroppens egna celler brukar kallas för molekylär mimikry. I värsta fall kan detta leda till att man utvecklar en autoimmun sjukdom. Det är lite svårt att helt hundraprocentigt utesluta attvaccinet eller själva influensainfektion marginellt ökar risken för GBS eftersom sjukdomen är så ovanlig. Men det mesta tyder på att så inte är fallet. Det kan finnas en teoretisk chans att personer som tidigare haft GBS skulle kunna få sjukdomen igen men också detta är mycket osäkert. Alla forskningsrapporter jag har sett kommer i alla fall fram till samma sak. Man behöver inte vara orolig för att utveckla GBS om man vaccinerar sig. Läs mer om vad WHO säger om influensavaccinsäkerhet här.

Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen har förresten precis kommit ut med tre råd för att begränsa smittspridningen (se bilden). Dessa tre råd, att tvätta händerna, att hosta i armvecket och att stanna hemma vid sjukdom borde egentligen alla tänka på hela tiden och inte bara i pandemitider. Smittskyddsinstitutet publicerar också varje vecka en rapport om A(H1N1) situationen i Sverige och världen. Där finns bra och tillförlitlig information om hur situationen utvecklar sig. En kortare version kan läsas på Smittskyddsinstitutets hemsida och den senaste längre versionen av rapporten kan laddas ner här. Den innehåller precis som mitt tidigare inlägg en del information om situationen i Australien och Nya Zeeland då dessa länder just nu är mitt uppe i sin årliga influensasäsong. Utifrån detta dras vissa slutsatser om hur situationen i Sverige kan utvecklas.

Källor: Smittskyddsinstitutet, Dagens Nyheter, Världshälsoorganisationen & Haber et al. (2009) Drug Safety 32(4):309-23 & Evans et al. (2009) Journal of Infectious Diseases Aug 1;200(3):321-8

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Tyvärr har Aftonbladet valt att låta bli att lägga ut artikeln på sin hemsida och eftersom jag inte vill bidra till den här typen av journalistik genom att köpa tidningen så kan jag inte kommentera och bemöta hennes påståenden i dagens tidning. Däremot antar jag att Dahlqvists påståenden inte skiljer så nämnvärt mycket från ett liknande utspel i Aftonbladet förra veckan. Jag hänvisar till mitt tidigare blogginlägg om Dahlqvists påståenden. Ett längre blogginlägg om själva vaccinet mot A(H1N1) hittas här. […]

 2. Influensaråd från 1941 « Akademisk frihet said, on 20 september 2009 at 13:02

  […] också fulla av desinformation när det gäller svininfluensan A(H1N1). Jag har också tidigare bloggat om vaccinet mot […]

 3. Vaccinrädsla obefogad « Akademisk frihet said, on 03 november 2009 at 15:44

  […] jag har skrivit om vaccinet och huruvida man måste vaccinera sig om man äter enligt LCHF-dieten. leave a comment […]

 4. Roger Glimsjö said, on 23 december 2009 at 14:12

  Hej, denna ”blogg” om A(H1N1) innehåller så många fel att den borde ju ”bloggaren” ta´ bort för sin egen skull. Är det någon som INTE kommer att ta´vaccinet ? Det finns ingen relevans att avstå vaccinering mot A(H1N1), om man inte tillhör någon ”riskgrupp”.

  • Akademisk Frihet said, on 23 december 2009 at 15:17
  • @ Roger Glimsjö

   Hej!
   Det är inte bra om detta inlägg innehåller felaktigheter. Därför hade jag varit tacksam om du kunde utveckla vad som är fel i inlägget så att jag kan ändra detta. All fakta i inlägget är hämtad från peer review-granskade vetenskapliga publikationer men jag kan naturligtvis missförstått eller feltolkat dessa.

   När det gäller frågan om man ska ta vaccinet om man inte tillhör någon riskgrupp så är det naturligtvis upp till var och en att bestämma. Det finns biverkningar med vaccin, oftast lindriga, men jag anser att i detta fall (liksom i nästan alla fall) överväger fördelarna med vaccinet, även om man inte tillhör en riskgrupp. Men som sagt det är upp till var och en att bilda sig en uppfattning.

   Syftet med detta inlägg var att ge en bakgrund till de medialarm om vaccinet som förekommit under hösten. Som sagt, det är inte bra om det förekommer faktafel och feltolkningar ang. detta så utveckla gärna resonemanget så att jag kan lägga till en rättelse eller i värsta fall ta bort inlägget.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: