Akademisk Frihet

Forskningsminister Tobias Krantz intervjuas i Nature

Posted in Forskings- och högskolepolitik, Forskning, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 28 augusti 2009

KRANTZ TOBIAS

Natures webbupplaga har i veckan publicerat en intervju med högskole- och forskningsminister Tobias Krantz. I intervjun säger bl.a. Krantz att en av de viktigaste frågorna för svensk forskning är:

“Increasing financial support for academic research and strengthening emphasis on quality are very important issues.”

Det är ju bra men som jag tidigare skrivit så har vi ett tilldelningssystem av forskningsmedel som leder till raka motsatsen. De fasta resurser som universitet och högskolor har räcker inte långt. Istället för ökade fakultets- och grundutbildningsanslag ska regeringen nu slussa ännu mer forskningsmedel via forskningsråd dit forskarna kan vända sig och ansöka om pengar, ofta i stora politiskt motiverade utlysningar. Mera glädjande är det att Krantz påpekar att:

“we do not want to have a situation where everything is dictated from Brussels.”

Jag hade gärna sett att han gick lite längre och sa att vi heller inte vill ha en situation där den svenska regeringen dikterar vilken forskning som ska bedrivas. Som trogna läsare av den här bloggen redan vet får regeringen själva bestämma hur hela 40 % av forskningspropositionens ökning av forskningsmedel ska användas. Det är rimligt att en del av forskningsanslagen kan vara föremål för politiska prioriteringar men detta är på tok för mycket och är inget annat än ett paradigmskifte som hotar den fria grundforskningen.

Nature ber också Krantz kommentera forskarvärldens kritik mot de stora politiserade utlysningarna. Tyvärr verkar inte Krantz ha tagit kritiken på allvar utan konstaterar helt enkelt att:

“Some people think strategic funding won’t work, but I am confident that this approach will be successful.”

Det är dock glädjande att man trots alla mindre lyckade förslag ibland kan märka att Krantz själv har forskarbakgrund. Det märks bl.a. när han i intervjun pratar om att det är för mycket byråkrati i forskningsmedelsansökningsprocessen.

Hela Nature-intervjun kan läsas här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: