Akademisk Frihet

Eddie Izzard designar psykologiska studier

Posted in Övrigt by Akademisk Frihet on 01 september 2009

Eftersom det varit mycket forskningspolitik och svininfluensa på bloggen den sista tiden forstätter jag den lättsamma vetenskapliga stand-up trenden idag också.

Ivan Pavlov var professor 1890–1924 vid Kejserliga (senare Militära) medicinska akademin i Sankt Petersburg. Pavlovs forskning handlade om den nervösa regleringen av hjärtat och av matsmältningens fysiologi var banbrytande. Han studerade bl.a. sekretoriska körtlars roll i matsmältningen och beskrev de nerver som styr bukspottkörteln. Detta arbete gav honom också nobelpriset i medicin 1904.

Pavlov utvecklade också en teknik för att mäta salivutsöndringen hos hundar och det är detta han blivit mest känd för. Pavlovs forskning visade att stimuli som associerades med mat kunde utlösa saliv produktion hos hundar. I praktiken innebar detta att Pavlov regelbundet ringde i en klocka i samband med att hundarna fick mat. Klockringningen kom efter hand att ensam orsaka salivproduktion. En sådan inlärd reaktion kallas betingad reflex.

I detta klipp ger den brittiska komikern Eddie Izzard sin syn på hur Pavlovs experiment hade gått om han hade använt katter istället.

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Doktoranden said, on 02 september 2009 at 08:09

    Man måste tycka om Eddie.

  2. Technicolor said, on 02 september 2009 at 20:43

    Eddie är riktigt bra!


  3. akademiskfrihet said, on 03 september 2009 at 10:11

    Roligt att så många uppskattar Eddie Izzard! Biljetterna till hans show i Stockholm i december var visserligen svindyra men det får det vara värt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: