Akademisk Frihet

Gymnasister skrämmande okunniga om forskning

Posted in Folkbildning, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 04 september 2009

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har nyligen presenterat undersökningen ”Gymnasieelevers inställning till svensk forskning”. Resultatet är nedslående. 97 % av landet gymnasieelever har små eller inga kunskaper om forskning.

Undersökningen är dock inte helt nattsvart. En tredjedel av gymnasieeleverna kunde tänka sig att arbeta med forskning i framtiden, trots att de inte vet så mycket om vad det innebär. Dessutom uppgav många altruistiska skäl för att bli forskare. Att hjälpa andra, ta fram nya läkemedel och finna ett botemedel mot cancer nämns. Tråkigt nog finns det verkar det även hos gymnasieelever finnas en tydlig könsskillnad i vilka forskningsområden som är intressanta. Bland flickor är svenska och psykologi klart populärast och bland pojkar är det teknik och fysik.

Rudbeck18H

I undersökningen svarar bara en av tre att de känner till en nu levande svensk vetenskapsman. Tragiskt nog är det vanligaste svaret på frågan Alfred Nobel.

Om man ser detta i ljuset av den nya grundskolereformen är jag rädd för att den sociala snedrekryteringen till högskolan kommer att öka. Systemet med meritkurser på gymnasiet gör att man redan i högstadiet måste välja både rätt program och många gånger också rätt gymnasieskola då alla skolor inte ger alla meritkurser för att kunna läsa forskningsförberedande högskoleprogram. Även om viljan att forska verkar finnas på gymnasiet gör nog okunskapen att det trots allt är svårare att välja ett forskningsförberedande och snart kommer detta val till stor del göras redan i högstadiet.

Källa: Dagens Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: