Akademisk Frihet

Handsprit är det nya svarta

Posted in Övrigt, Svininfluensan A(H1N1) by Akademisk Frihet on 09 september 2009

Svininfluensan A(H1N1) leder inte bara till feber och sjukfrånvaro. Rädslan för A(H1N1) leder också till nya jobb. Företaget Sterisol AB i Vadstena tillverkar handsprit. Eftersom handsprit blivit alla hypokondrikers nya favorit pryl måste företaget nu nyanställa och införa ett extra skift för att hinna med. I en artikel i Dagens Nyheter (DN) säger vd Björn Rylander:

”Efterfrågan har exploderat. När det gäller handdesinfektionsflaskor ökade den med 20 procent i fjol. Nu ligger vi på mellan 50 och 100 procent”

vänner i mobilen 158

Det är absolut inget fel med att sprita händerna. Det hjälper även om det viktigaste är att tvätta händerna. Det finns ingen anledning till oro om man inte har en flaska hemma så länge man har tvål och vatten. Men det börjar tydligen bli svårt att få tag i handsprit. Apotekens handspritshyllor har gapat tomma en tid. Så länge man tvättar händerna ordentligt måste man inte ha handsprit hemma eller på jobbet, även om det är bra. Det bekymrar dock inte Aftonbladet som häromdagen bidrog till handspritshypen genom att publicera listan ”Här hittar du handsprit just nu”.

Sydsvenskan rapporterar att företag i Sverige nu bunkrar handsprit för att hålla personalen frisk. Inte konstigt att det är svårt att få tag i handsprit i Sverige. I Danmark är handspritshypen inte alls lika stor. Där finns det fortfarande sprit att köpa vilket har lett till en mindre invasion enligt Svenska Dagbladet. Förr åkte svenskar till Danmark för att bunkra öl men nu är det alltså sprit som gäller, handsprit. Apoteken i Helsingör har buffrat för att klara trycket. Apotekaren Niels Hamborg Jensen i Helsingör säger till Helsingörs Dagblad:

”Det är bara trevligt att kunna hjälpa svenskarna lite” […] ”Det är uppenbarligen helt slutsålt i Sverige och det har varit många svenskar här.”

I början av sommaren trodde en del dessutom att Apoteket försökte utnyttja situationen genom att höja priset på handsprit från 67 till 72 kronor. Sydsvenskan hade dock lugnande besked. Höjningen berodde på att det inkommit många klagomål på pumpen som inte fungerat som den skulle. Att fixa detta drog tydligen upp priset.

Sammanfattningsvis, handsprit är det nya svarta. Glöm alla andra accessoarer nu är det handsprit som gäller.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] nedanför är taget vid pissoaren på Södermanland-Nerikes Nation. Trots att handsprit numera är det nya svarta fanns det inget sådant på toaletten, det fanns dock gott om sprit i baren vilket uppmärksammades […]

  2. Handspritsfylla « Akademisk frihet said, on 21 oktober 2009 at 11:45

    […] Posted in Folkbildning, Övrigt by akademiskfrihet on 21 oktober 2009 Jag har tidigare skrivit om att handsprit är det nya svarta, alla hypokondrikers nya favorit pryl. Handspriten fortsätter […]

  3. H1N1-sången « Akademisk frihet said, on 04 december 2009 at 15:53

    […] 2009 I dessa svininfluensatider kommer ständigt nya hygientrender. Sedan ett tag tillbaka har handsprit varit det nya svarta men nu verkar själva handtvätten segla upp som den senaste trenden. Idag spanade t.ex. Jessika […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: