Akademisk Frihet

Att bränna av en miljon tändstickor på samma gång

Posted in Övrigt, Folkbildning by Akademisk Frihet on 17 september 2009

En vanlig tändsticka kan liknas vid ett litet fyrverkeri. I ena ändan, den del som man tänder med, finns en pyroteknisk sats medan själva trädelen av tändstickan fungerar som ett sekundärt bränsle, ibland är den också indränkt tändmedel för att lättare fatta eld.

De viktigaste ingredienserna i tändsatsen är ett lättantändligt bränsle i pulverform och något starkt oxidationsmedel. När tändstickan stryks pulvriseras satsen så att bränsle och oxidationsmedel blandas, samtidigt som tryck och friktionsvärme tillför energi som sätter igång en självaccelererande oxidation. Värmen som utvecklas förångar och antänder det sekundära bränslet vilket får själva stickan att börja brinna.

Förutom bränsle och oxidationsmedel innehåller tändsatsen också något bindemedel och ämnen som reglerar reaktionens hastighet – katalysatorer och/eller fyllmedel. Säkerhetständstickor har en delad tändsats, där oxidationsmedlet sitter på stickans topp medan bränslet sitter i plånet. Det är enbart det primära bränslet som finns i tändsatsen. Det ämne som brinner hos en tänd tändsticka är det sekundära bränslet som finns absorberat i stickans material.

I klartext är alltså själva den pyrotekniska satsen i princip en bomb eller kanske ännu bättre: en fyrverkeri pjäs. Det borde alltså gå att tillverka en sådan enbart genom att använda tändstickor. Det är precis vad som prövas i klippet här nedanför. Det är hämtat från programmet Mythbusters som går på Discovery Channel.

Källa: Wikipedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: