Akademisk Frihet

Socialstyrelsen stoppar ordinering av spikmattor

Posted in Spikmattor by Akademisk Frihet on 30 september 2009

Dagens Nyheter (DN) rapporterar idag att man som sjukgymnast inte får ordinera sina patienter spikmattor. Det skriver Socialstyrelsen i ett svar till en sjukgymnast som ställt frågan om spikmattans lämplighet som behandlingsform. Anne Vaher, byrådirektör på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Umeå, säger till DN att:

”man som legitimerad sjukgymnast inte får rekommendera spikmatta i syfte att behandla sjukdomar. Detta eftersom det inte finns några som helst evidens för att spikmattan har någon effekt över huvudtaget.”

Spikmatta liten

Det är ju märkligt att Socialstyrelsen överhuvudtaget ska behöva komma med sådana här förtydliganden. Det finns inte mycket studier gjorda på vilka effekter spikmattor har. Ändå påstås det en det ena en det andra som om det redan var ett vetenskapligt faktum. Det finns egentligen bara en vetenskaplig studie som rör spikmattor. Den publicerades av David Bowsher i den vetenskapliga tidskriften The Lancet 1980. Efter en snabb koll på PubMed hittade jag den men tyvärr gick det inte att komma åt den i sin helhet via Uppsala universitets bibliotek men enligt TT är studien är gjord på tre fakirer som använde riktiga spikmattor med piggar i metall. Bowsher gav dem naloxon, ett ämne som blockerar effekten av endorfin, för att se om inte fakirerna skulle uppleva smärta då, vilket de till hans förvåning inte gjorde. Än så länge finns det alltså inget vetenskapligt stöd för att spikmattorna skulle ha någon medicinsk effekt. Tidigare har även Konsumentombudsmannen stämt ett av de ledande företagen bakom spikmattorna, Team Shakti, för otillbörlig marknadsföring.

Det kan vara på sin plats att förtydliga att det bara är inom vårdapparaten som spikmattan inte får rekommenderas som behandlingsform. Vad man som privatperson gör eller inte gör är en helt annan sak och Socialstyrelsen avråder inte från användning för att det är farligt på något sätt. Det är ofarligt och säkert skönt. Att ta det lugnt och ligga och koppla av, speciellt i dagens stressande samhälle, är i sig terapeutiskt. Det minskar stress och ökar det allmänna välbefinnandet. Även om spikmattornas påstådda effekt endast är detta i kombination med placeboeffekten så är det naturligtvis bra att människor tar sig tid att varva ner och om man mår bra av detta så är naturligtvis ingen skada skedd. Men att påstå att den har medicinska effekter är en helt annan sak.

Jag tycker att Anne Vaher sammanfattar det hela bra i DN då hon säger:

”Som vårdaktör ska man jobba evidensbaserat och alltså hålla sig ajour med aktuell forskning inom sitt arbetsområde. Man ska också ha ett arbetssätt som överensstämmer med beprövad erfarenhet. I spikmattans fall saknas både och.”

Läs även gärna mina tidigare inlägg om spikmattor och medicinsk vetenskap och om Team Shaktis oetiska marknadsföring av spikmattor.

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Doktoranden said, on 30 september 2009 at 15:11

  Som du säger, att Socialstyrelsen ens anser behovet att förtydliga detta är onekligen märkligt. Så pass mycket kunskap och vett borde man besitta som legitimerad vårdpersonal och delaktig i en vårdkedja att alltid jobba och utgå ifrån evidensbaserad medicin och rekommendationer.

 2. auni said, on 30 september 2009 at 19:02

  Resonemanget känns inte helt övertygande måste jag säga. Självklart får sjukgymnasten inte påstå att spikmattan har dokumenterad effekt mot olika medicinska problem. Men man skulle ju knappast förbjuda en sjukgymnast att uppmana patienten att koppla av, kanske ta ett varmt bad, en kopp te osv. Så varför får man inte lika gärna säga spikmatta som kopp te, om nu både terapeut som patienten tycker dessa bägge är avkopplande?

  • akademiskfrihet said, on 30 september 2009 at 19:55

   @ auni. Jag uppfattade det som att det var precis vad SoS sa. Jag har bara ett problem med spikmattor när man hävdar att de har medicinska effekter utöver avslappning.

 3. Spikmattor Test said, on 01 oktober 2009 at 08:14

  Det är kan vara för att de inte har tillräckligt med kunskaper på saken.

  Bara för att många rapporter positva fördelar med spikmattor så innebär inte det att man har lust att göra en närmare analys för att ‘bevisa och dokumentera’ fördelarna med spikmattor.

  Annars kan de som är osäkra på att testa spikmattor prova ‘Spikmatta -testet’ på sidan http://Spikmattor.net så får de se om det är något för dem eller inte.

  /j

  • akademiskfrihet said, on 01 oktober 2009 at 17:00

   @ Spikmattor Test: Att basera påståenden om spikmattors medicinska egenskaper på hörsägner och subjektiva omdömen bevisar ingenting. Det krävs att man kan påvisa effekter under kontrollerande förhållanden. Det är möjligt att den studie som Martin Ingvars, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, har sökt etiskt tillstånd för att genomföra visar att det faktiskt finns en effekt men fram till dess så kan man inte framhålla önsketänkande som fakta.

 4. Viktor said, on 21 januari 2010 at 18:17

  Hej.
  Jag vill bara informera dig att det faktisk finns flera forskningar om spikmattor. De var gjorda på: Krim statliga medicinska universitet, Simferopol (Ukraina); Donetsk statliga medicinska universitet (Ukraina); Forskningsinstitut för klinisk och experimentell Lymfologi, Novosibirsk (Ryssland); Institut för toxikologi och ekohygien, Kiev (Ukraina); Donetsk regionala sjukhus (Ukraina); Donetsk regionala vetenskapliga centrum för rehabilitering. Flera akademiker, professorer, forskare som deltog i dem. Forskningsresultat presenterades på den 11:e Internationella kongressen av holistisk medicin, de 1:a och 2:a Ukrainska konferenserna av reflexterapeuter med internationellt deltagande och på Kongressen av gerontologer och geriatrer av Ukraina.
  Man kan läsa mer på: http://www.nordtimex.net/index.php?option=com_content&view=article&id=34&Itemid=41

 5. Akademisk Frihet said, on 21 januari 2010 at 21:06

  @ Viktor:

  Hej!

  Tack för tipset. Det var intressant. Jag har letat i PubMed efter studier och försökt följa prof. Martin Ingvars planerade studier av spikmattor vid Karolinska men inte sett några fler studier än den som publicerades av David Bowsher i den vetenskapliga tidskriften The Lancet 1980.

  Jag ska ta en titt på länken så snart jag hinner och huruvida studierna är gjorda med en acceptabel vetenskaplig standard. (Hoppas de inte är publicerade på ryska). Man jag vill samtidigt påpeka att de troligen inte stödjer Team Shaktis påståenden då Team Shakti som är i branschen inte hänvisade till dessa studier som underlag för sina påståenden när Konsumentombudsmannen synade företagets marknadsföring.

 6. Akademisk Frihet said, on 21 januari 2010 at 21:29

  @ Viktor:

  Hej igen!
  Jag har tittat lite snabbt på den enda ”studie” som inte var på ryska. Den är inte publicerad i någon vetenskaplig tidskrift med peer-review. Inga beskrivningar av den statistiska analysen finns, studien är inte dubbelblind och de referenser man använder är heller inte publicerade i vetenskapliga tidskrifter. Jag får intrycket av att författarna misstolkar och presenterar rena felaktigheter, även om jag vill läsa in mig mera på ämnet innan jag helt dömmer ut studien som pseudovetenskaplig. Kanske återkommer med en solidare granskning av de fakta som presenteras i ett nytt blogginlägg.
  Inga andra studier som är publicerade i vetenskapliga tidsskrifter stödjer det som presenteras i länken och för mig ändrar de ryska ”studierna” tyvärr ingenting

 7. Michael Zazzio said, on 15 februari 2010 at 21:10

  Anne Vaher håller sig inte till EU-lagstiftningen i sitt yttrande. ”Vetenskap och beprövad erfarenhet” är sedan 1996 ett ogilitgt lagstiftningeuttryck eftersom det ger utrymme för godtycke. Evidens är ett uttryck som inte heller är exakt definierat och som dessutom inte finns vare sig i den svenska hälso- och sjukvårdslagstiftningen eller i motsvarande lagstiftning inom EU.

  Lägg ner Socialstyrelsen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: