Akademisk Frihet

Lunds universitet ”slarvade bort” 91 g uran

Posted in Övrigt, Universitetsfrågor, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 03 oktober 2009

91 gram uran har försvunnit från Lunds universitet och institutionen kan inte förklara vart det tagit vägen och universitetet får nu kritik av Internationella atomenergiorganet IAEA och EU. För ett tag sedan skrev jag ett blogginlägg (baserat en studie i den vetenskapliga tidsskriften Analytical Chemistry) om att den amerikanska militären råkat dumpa högvärdigt vapenplutonium på en sopptipp i Hanford, Washington. Nu har alltså en liknande sak hänt igen. Radioaktivt material är på villovägar, fast den här gången i Sverige.

UranEn ”disk” med anrikat uran från Y-12 National Security Complex Plant, USA.

Fast det är inte lika farligt som det kanske låter. Det uran som försvunnit i Lund inte är särskilt farligt, framför allt för att det rör sig om små mängder. Det går heller inte att använda i kärnvapen. Men det är ju ändå mycket uppseendeväckande att Lunds universitet inte följt de strikta internationella reglarna för hantering av radioaktivt material. Uranet har försvunnit under en tioårsperiod då universitetet på uppdrag av kunder har gjort analyser av ämnet. Den dåvarande professor som tog emot uranet har inte uppmärksammat eller tagit hänsyn till att man ska rapportera detta enligt ett väldigt avancerat system i enlighet med IAEA:s regler. Det är dessa rapporteringstabbar som varit slarvigt från universitetets sida. I ett uttalande säger Lunds universitet:

”Men inget uran har försvunnit från universitetet bekräftar strålskyddsfysiker Christer Samuelsson, som numera koordinerar universitetets uranrapportering till myndigheter (så fort uran flyttas måste de rapporteras enligt lag). Däremot handlar det om en rapporteringsmiss då den dåvarande labbchefen försummade att lägga i rätt följesedel och papper när de skickade tillbaka låganrikat uran till dem som skickat proverna. Enligt regelverket för uranhantering ska Lunds universitet nu skicka in kompletterande information till IAEA.”

Alltså, uranet har försvunnit fast egentligen bara på pappret. Även om incidenten varken verkar vara farlig eller medveten så borde väl Lunds universitet ha lite bättre koll än så här? Svenska Dagbladet har också uppmärksammat saken i en artikeln som kan läsas här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: