Akademisk Frihet

Årets nobelpris i medicin

Posted in Folkbildning, Forskning, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 05 oktober 2009

Årets första nobelpris har annonserats och går till Elizabeth H. Blackburn vid University of California, Carol W. Greider vid Johns Hopkins University School of Medicine och Jack W. Szostak vid Harvard Medical School. En kortare intervju med Carol W. Greider kan läsas här. Ett stort grattis! Det är alltid extra roligt med medicinpriset då det oftast ligger närmast det jag själv håller på med.

Den forskning som prisats i år handlar om telomerer och enzymet telomerase. Väldigt förenklat kan man säga att telomerer är en snutt DNA som läggs till i slutet på varje kromosom när den kopieras vilket sker varje gång en cell delar sig kopieras kromosomerna. Om inte detta sker kommer kromosomen blir lite kortare vid varje delning. Se klippet för en utförligare förklaring.

Framför allt har forskningen fokuserat på cancer eftersom telomersekvenser tros ha en stor roll i utvecklingen av cancer. Telomerase, som i kroppsceller (med några undantag) normalt är inaktivt, har i vissa tumörer visat sig vara aktiverat och förlänga kromosomerna. Tanken är att om man kan slu ut denna process i cancerceller så kommer kromosomerna att minska i längd för varje celldelning tills detill slut blivit så korta att cellen skulle ha svårt att överleva och tumörtillväxten skulle avstanna. På senare år har det alltså börjat bedrivas forskning som har som mål att inaktivera telomerase i tumörceller och därmed få tillväxten att avstanna.

Extra roligt är också att än så längre så är majoriteten av pristagarna kvinnor. Dessutom går priset till typisk grundforskning vilket tilldelningssystemet av forskningsmedel i Sverige borde fokusera mer på. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om saken. Återstår att se om trenden håller i sig imorgon då det är dags för fysikpriset att tillkännages.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] som hade lett fram till dessa banbrytande upptäckter och möjliga nya cancerbehandlingar. (Se mitt blogginlägg om årets medicinpris). Det finns en trend i Sverige idag som går mot ökad politisk styrning av […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: