Akademisk Frihet

Årets nobelpris i kemi

Posted in Folkbildning, Forskning by Akademisk Frihet on 07 oktober 2009

Idag presenterades nobelpriset i kemi som tilldelades Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A Steitz och Ada Yonath. Årets pris sägs sätta fokus på antibiotika resistens då det gått till ribosomforskning. Ribosomer är viktiga komponenter när den process där genetisk information omvandlas till protein som sedan används av allt levande. Genom en modell som kallas röntgenkristallografi har forskarna lyckats ta fram tredimensionella modeller av ribosomerna. Kungliga Vetenskapsakademien uttrycker det som ”Eftersom ribosomerna är fundamentala för livet, är de också perfekta mål för nya antibiotika”

Av dagens tre pristagare var en kvinna vilket ger tre kvinnor bland de naturvetenskapliga priserna där könsfördelningen genom åren varit en katastrof. Det är rekord men är bara en tredjedel av pristagarna så här långt. Nåja, i bästa fall visar könsfördelningen bland tidigare pristagare bara hur det såg ut på universiteten för decennier sedan och då borde det ju snart vara en ganska jämn könsfördelning.

Men åter till ribosomforskningen. Vad en ribosom har för funktion beskriv på ett fantastiskt sätt i klippet nedanför. Jag har tidigare bloggat om detta klipp men dagen till ära får det bli en favorit i repris.

1971 greps Robert Alan Weiss vid Department of Chemistry på Stanford av tidsandan i Kalifornien. I sann flower power-anda fick han universitetets biologistudenter att delta i ett dansprojekt för att visualisera proteinsyntesen. Själva dansen börjar efter en kort introduktion av Paul Berg som fick nobelpriset i kemi 1980. Notera även att det är specialskriven musik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: