Akademisk Frihet

Postdoc på CERN gripen för terrorism

Posted in Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 12 oktober 2009

Nature rapporterar att den franska polisen har gripit en 32 årig postdoc i fysik på CERN, den stora sameuropeiska partikelacceleratorn nära Genève. Den fransk-algeriska fysikern greps 8 oktober i staden Vienne och är vagt anklagad för terrorism. Forskaren i fråga har varit postdoc vid Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) i Lausanne, Schweiz, och har arbetat med världens kraftigaste partikelaccelerator Large Hadron Collider (LHC) som togs i bruk för ett år sedan.

208px-CERN_logo.svg

Enligt den franska tidningen Le Figaro greps den 32 åriga forskaren tillsammans med sin 25 åriga bror och de står anklagade för att ha spridit information om möjliga terrordåd i Frankrike till en nordafrikansk terrorgrupp. Det finns inga misstankar om att 32 åringens arbete på CERN har något med terroristankarna att göra. All forskning som 32 åringen varit involverad i är dessutom offentligt publicerad och inte av militär natur.

Enligt Jérôme Grosse vid EPFL hade universitetet inte förvarnats och väntar man fortfarande på att få reda på vem av EPFL:s forskare som är gripen. Och medarbetare vid CERN uppger till Nature att de är mycket överraskade. Idag 12 oktober har den 25 åriga brodern ha släppts men den 32 postdoc:en är dock inte frigiven. Mer information hittas hos Nature News.

Tillagt 2009-10-13: Idag skriver även Dagens Nyheter lite mer om saken utöver fredagens korta artikel. I dagens artikel hänvisas till The Times webbupplaga som hävdar att 32 åringen har erkänt att han kontaktat den militanta organisationen. CERN har även släppt ett pressmeddelande om saken och det kan läsas här.

Källa: Nature News doi:10.1038/news.2009.993

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: