Akademisk Frihet

En bild ljuger mer än tusen ord

Posted in Forskning, Forskningsetik by Akademisk Frihet on 15 oktober 2009

Den nya tekniken har skapat en ny gråzon inom forskarvärlden. Exakt var går gränsen mellan att förtydliga en bild i en vetenskaplig publikation med hjälp av bildbehandlingsprogram och forskningsfusk? Nya amerikanska siffror som presenteras i Nature visar att antalet incidenter som involverar fusk med bilder har ökat kraftig de senaste åren. Flera större vetenskapliga tidsskrifter har börjat vidta åtgärder för att komma åt manipulerade bilder i granskningsprocessen av inskickade artiklar. Förra veckan hölls ett möte i London angående problemet bland annat deltog den ansedda tidskriften PLoS Medicine och till Nature säger Virginia Barbour, chefredaktör PLoS Medicin:

”The problem of image manipulation has ”crept up” on journal editors since the advent of software such as Photoshop. Everything is submitted electronically, which makes manipulating images much easier to do”

230px-SDS-PAGEÄr alla banden verkligen på samma gel? (Det är inte gelen på bilden som skrivit brevet eller som nämns i inlägget).

På konferensen i London presenterade Virginia Barbour en studie som de besläktade tidskrifterna PLoS Biology och PLoS Medicine har gjort där man sedan 2008 undersökt hur vanligt förekommande det är med manipulerade bilder. Resultatet är något oroväckande men inte katastrofalt. Under en två månaders period fann man i PLoS Biology att fem bilder i tre av totalt 35 nummer var manipulerade och i PLoS Medicine var det fem bilder i tre av totalt 13 nummer.

Många av dessa bilder har jag svårt att betrakta som medvetet fusk med avsikten att manipulera resultat. Exempelvis visade en av bilderna en gel som i själva verket var två geler som hade sammanfogats till en stor gel. Hade författarna bara varit tydliga med att de digitalt sammanfogat de två gelerna så hade det inte varit lika farligt. Fast bäst är ju naturligtvis att visa de två gelerna var för sig. Ingen av artiklarna i studien hade heller så allvarliga brister att de återkallades.

Flera av PLoS tidsskrifter ska nu börja kontrollera bildmanipulation vid granskningsprocesserna. Även Nature Publishing Group och Science’s research journals har vidtagit åtgärder för att hitta manipulerade bilder vid granskningsprocessen och fler lär följa efter. Trots att problemet inte är så stort är det bra att man tar tag i det nu och inte väntar.

Betydligt allvarligare är att det framkom i undersökningen att 25 % av författarna till ”problemartiklarna” hade stora problem att plocka fram rådata från studierna. Kanske är manipulerade bilder ett symptom på en miljö med slarvigt utförd och dåligt dokumenterad forskning?

Avslutningsvis vill jag tipsa om Stina Hamberg, ordförande för Saco Studentråd, som har skrivit en bra krönika om att mindre forskning kan drabba studenterna. Läs den här.

Källa: Nature News doi:10.1038/news.2009.991

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] för högskolor och universitet. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om detta samt mitt blogginlägg om att den nya tekniken skapat nya etiska gråzoner när det gäller fuskningsfusk. Extra tråkigt […]

  2. […] stävja det ökade fusket med digitalt förbättrade bilden i studier, läs gärna mitt tidigare blogginlägg om detta. Vetenskapsrådet här i Sverige kom nyligen ut med nya striktare regler gällande […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: