Akademisk Frihet

Simon Singh beviljad möjlighet att överklaga

Posted in Folkbildning, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 19 oktober 2009

Den populärvetenskaplige författaren Simon Singh har stämdes tidigare i år av den brittiska organisationen för kiropraktorer, British Chiropractic Association (BCA). Simon Singh är förutom författare även doktor i partikelfysik vid Cambridge University. I en artikel i brittiska The Guardian hävdade Singh att behandlingar av barn som BCA stödjer saknar bevisad effekt och därför är ”bogus treatments”, närmast översatt som bluffbehandlingar. BCA stämde då Simon Singh för ärekränkning. Många reagerade starkt på detta och ett internationellt upprop undertecknades av ett stort antal forskare och skeptiker världen över. Själva artikeln som Singh blev stämd för är ganska lång men kan läsas i sin helhet översatt till svenska dels på Vetenskap och folkbildnings hemsida och dels på bloggarna Orsakverkan och Den fysiska verkligheten.

Simon_Singh_TAM_London_2009

Idag rapporterar dock The Guardian glädjande nog att ett preliminärt domslut ger Simon Singh möjligheten att överklaga anklagelserna. Så sent som i maj i år såg det mörkt ut för Singh då ”Mr Justice Eady in the high court ruled on the meaning of the words, saying they implied the association was being deliberately dishonest”.

Benägenheten att använda juridiska tillhyggen i den vetenskapliga debatten är ett oskick som måste bekämpas. Och tyvärr är inte Simon Singh ensam. De svenska forskarna Francisco Lacerda och Anders Eriksson stämdes då av Nemesysco Limited som är ett företag som tillverkar lögndetektorer. Lacerda och Eriksson hade nämligen genom sin forskning visat att den metod som Nemesyscos lögndetektorer använder sig av för att avgöra om en person talar sanning inte fungerar och närmast är att beteckna som psuedovetenskap. Läs mer om detta i ett av mina tidigare inlägg. Jo Glanville, redaktör för Index on Censorship får avsluta detta inlägg. Glanville säger till The Guardian:

”Simon Singh’s battle in this libel case is not only a glaring example of how the law and its interpretation are stifling free expression, it shows how urgent the case for reform has become”

OBS! Detta inlägg innehöll i sin första version ett stort faktafel. Simon Singh är inte friad utan har beviljats möjlighet till överklagan. Inlägget är nu ändrat med anledning av detta. Min bristfälla kunskap om juridisk engelska spelade mig ett spratt. Tack till Pekka som uppmärksammade mig på detta.

Källor: Dagens Nyheter, Stockholms universitet, The Guardian & Sense About Science
2009

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pekka S said, on 20 oktober 2009 at 06:07

  Fast friad är han väl inte ännu? Han har dock beviljats möjlighet till överklagan.

 2. akademiskfrihet said, on 20 oktober 2009 at 08:23

  Hej Pekka!
  Tack för ditt påpekande. Det var mycket slarvigt av mig att inte kolla noggrannare och dubbelkolla min egenhändiga översättning. Det får bli en läxa för framtiden.

 3. Pekka S said, on 20 oktober 2009 at 10:47

  You’re welcome. Goda nyheter är det i vilket fall!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: