Akademisk Frihet

Handspritsfylla

Posted in Övrigt, Folkbildning, Svininfluensan A(H1N1) by Akademisk Frihet on 21 oktober 2009

Jag har tidigare skrivit om att handsprit är det nya svarta, alla hypokondrikers nya favorit pryl. Handspriten fortsätter att fascinera. Händelsen som beskrivs i det här inlägget inträffade redan i början av året och beskrivs i den finska medicinska tidskriften Duodecim. Men först i dag skriver Dagens Nyheter om att en fyraårig finsk flicka i fick en tidig alkoholdebut. Flickan hittades virrig, omtöcknad och raglandes på ett dagis i Åbo. Personalen tog flickan till sjukhus där flickans låga ålder gjorde att man först inte misstänkte alkoholpåverkan. Flickan genom gick datatomografi och tyvärr tog man också ryggmärgsprov innan man kunde konstatera att det rörde sig om fylla.

vänner i mobilen 158

Det var flickans mamma som löste gåtan. Hon hade lagt märkte till att flickan brukade slicka sig om händerna efter handtvätten och när man kontrollerade dagistoaletten stod där mycket riktigt en flaska handsprit. När man väl misstänkt alkoholpåverkan så kunde man ganska snabbt konstatera att flickan hade 1,9 promille alkohol i blodet vilket är mycket. Man kan dock komma ihåg att små barn som bekant väger lite och därför kan de också komma upp i ganska höga promillehalter på en mindre mängd alkohol. Mer komplicerat uttryckt så behövs det en mindre volym för att komma upp i samma dos/kg bw än för en vuxen person.

Man misstänker att det är det söta glycerinet i handspriten som gjort att flickan slickat sig om fingrarna och genom att räkna baklänges kom man fram till att flickan måste fått i sig ca. 20-30 ml (ca. tio ”pumpningar”). Flickan fick inga men av fyllan (mer än bakfylla) och kunde lämnasjukhuset dagen efter.

Källa: Dagens Nyheter

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] här bloggen brukar ha ca. 70 besökare per dag. Men går dagens inlägg, som var baserat på en artikel i Dagens Nyheter, om en fyraårig flicka som blev full på grund av […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: