Akademisk Frihet

Botade cancer med vitkål – cynisk bedragare åtalas idag

Posted in Pseudovetenskap & vidskepelse by Akademisk Frihet on 27 oktober 2009

En 50 årig ”naturläkare” i Borås åtals idag. Enligt Dagens Nyheter och GT påstod mannen att han kunde bota cancer och obotliga muskelsjukdomar med örter, vitkål och musselolja. Mannen öppnade i augusti 2003 en mottagning för ayurvedisk behandling i Borås. Hela den cyniska verksamheten uppdagades i februari i år då mannen behandlat en cancersjuk kvinna med basilika, vitkål och musselolja. Kvinnan avled på senhösten 2007 och en polisanmälan gjordes mot mannen. Tyvärr lade dock vice chefsåklagen Daniel Edsbagge ner fallet. Edsbagge säger till GT att anledningen till detta var:

”Anmälan gjordes av närstående till kvinnan, inledningsvis gick det inte ens att avgöra vem som var målsägande och därför lades förundersökningen ned.”

vitkål

Men allt eftersom tiden gick så strömmade nya polisanmälningar in och en ny förundersökning startades. Detta ledde fram till att mannen anhölls sent på kvällen 7 maj. Det behöver väl knappast nämnas men mannen saknar läkarlegitimation. Total sett är det nu sju fall som uppdagas där mannen ska ha behandlat eller erbjudit sig behandla patienter med för vetenskapen minst sagt tveksamma metoder.

Mannen åtalas också för sexualbrott då en kvinna i 60-årsåldern som sökt hjälp för sömnproblem övertygades att hon hade problem med sitt underliv. Naturläkaren erbjöd sig då att behandla kvinnan genom att pensla hennes könsorgan med örter. En annan kvinna med Parkinsons sjukdom lurades på 250 000 kronor och även denna kvinna utsattes för flera sexuella övergrepp.

Ja, vad ska man säga? Det är så cyniskt. Svårt sjuka människor utnyttjas på ett vidrigt sätt. Hur som helst, idag åtalas mannen. Tack och lov.

Källor: Dagens Nyheter & GT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: