Akademisk Frihet

Stjärnfall ikväll när meteorsvärmen tauriderna når sitt maximum

Posted in Folkbildning by Akademisk Frihet on 03 november 2009

Ikväll (tisdag 3 november 2009) kan man rikta blicken mot himlen och se extra ljusstarka stjärnfall rita linjer på natthimlen. Då når meteorsvärmen tauriderna sitt maximum.

tauridernaTauriderna fotgraferade 28 oktober 2005 (Hiroyuki Iida of Toyama, Japan). Foto: Nasa.

Meteorskuren ikväll kommer att ha sin utgångspunkt i stjärnbilden Oxen (Taurus på latin) så det är mot Oxen (som ligger i öster vid 23-tiden) man ska rikta sina blickar i natt. Stjärnkarta för kvällen hittas här. Själva meteorskuren består av grus och stenar som tros härstamma från kometen Encke. När rymdgruset slutligen krockar med jorden gör de det med en hastighet av 27 meter per sekund vilket gör att det brinner upp i atmosfären och bildar vackra stjärnfall. Även Dagens Nyheter skriver idag om saken.

Den här typen av meteorskurar brukar också generera en hel del UFO rapporter. Exempelvis 4 november 2005 då tauriderna var extra synliga så rasade det in UFO-rapporter. Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa skriver mer om just den händelsen här.

Sammanfattningsvis, glöm inte att titta uppemot stjärnhimlen i natt. Och kom ihåg, det är inte flygande tefat utan ett vackert naturfenomen. Här i östra Svealand ser det dessutom ut att bli en stjärnklar natt.

Källor: Dagens Nyheter & Wikipedia

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. atr said, on 03 november 2009 at 17:28

  ”När rymdgruset slutligen krockar med jorden gör de det med en hastighet av 27 meter per”

  En mer trolig hastighet är 27 km per sekund…

  Mvh Christian

 2. akademiskfrihet said, on 03 november 2009 at 17:41

  @ Christian:

  Hej!
  Du har säkert rätt. Jag är inte fysiker utan doktorand i medicinska vetenskaper så jag känner mig inte riktigt kapabel att bedöma saken. Jag tog helt okritiskt DN:s uppgifter om att hastigheten var 27 m/s.

 3. Evald said, on 03 november 2009 at 18:10

  Sen så står det ju inte vilket tidsmått som du mäter hastigheten i, kan ju ta förgivet ätt det är sekunder men det står det inte. Står bara ”27 meter per”. 🙂

  • akademiskfrihet said, on 03 november 2009 at 21:14

   @ Evald:

   Hej!
   Du har naturligtvis rätt. Det ska vara ”m per s”. Slarvigt av mig. Det är ändrat i inlägget nu. Tack för påpekandet. 🙂

 4. Robert på popast said, on 05 november 2009 at 18:42

  Tack för länken!

  Nu var vädret i Stockholm som vanligt bedrövligt men jag undrar om DN borde tänkt på att månen skulle vara full när de uppmanade oss att titta ut. Nåja, hoppas alla inte var alltför besvikna. Själv såg jag en tidig taurid förra helgen så jag var väl rätt nöjd redan innan…

 5. […] Posted in Övrigt by akademiskfrihet on 16 november 2009 Tidigare i november så kunde man se meteorsvärmen tauriderna. Här i östra Svealand var det dock en mulen natt trots att det såg lovande ut på dagen. Nu […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: