Akademisk Frihet

Umeå universitet anmält till åklagare efter studentolycka på labb

Posted in Universitetsfrågor by Akademisk Frihet on 20 november 2009

Dagens Nyheter och Västerbottens Folkblad rapporterar att Arbetsmiljöverket (AMV) anmäler Umeå universitet till åklagare för brott mot arbetsmiljölagen. AMV menar att Umeå universitet brustit i arbetsmiljöansvaret. Anmälan har sin upprinnelse i att en student fått brännskador i ett laboratorium i fysiologidelen av KBC-huset på Umeå universitet. Olyckan inträffade i somras då studenten fyllde på etanol i en etanolbrännare. Plötsligt slog en låga upp och antände studentens kläder och brände armar och ansikte. Studenten tog sig till en nöddusch och lyckades själv släcka elden. Väl på sjukhuset kunde man konstatera att hon fått andra gradens brännskador.

KBC-huset i Umeå (Foto: Umeå universitet)

Den egentliga orsaken till olyckan är inte klarlagd men etanol med hög renhet är som bekant mycket brandfarligt och kan t.o.m. bilda en explosiv ”blandning” med luft även om det senare är ovanligt. Enligt universitetets egen utredning av olyckan kan orsaken vara att etanolbrännaren fortfarande brann eller att brännaren var för varm när etanol fylldes på.

Att AMV nu anmäler universitetet beror på att man anser att Umeå universitet, i egenskap av arbetsgivare, har brustit i sitt arbetsgivaransvar då studenten ifråga hade liten erfarenhet av praktiskt laboratoriearbete med kemikalier. Trots detta så hade inte universitetet informerat henne om riskerna och tillsåg heller inte att hon bar skyddsutrustning. Exempelvis så saknade studenten både labbrock och skyddsglasögon. Och nu har alltså AMV lämnat ärendet vidare till åklagarmyndigheten för ytterligare utredning och prövning.

Olyckor i kemilabb händer lite då och då. För ungefär ett år sedan exploderade ett försök hos organkemisterna på Biomedicinsk Centrum (BMC) här i Uppsala och flyttade en vägg. Lyckligtvis så skadades ingen. Mina kontakter på institutionen menar dock att det den gången inte berodde på slarv eller bristande säkerhetskultur.

Samtidigt tycker jag ändå att labbsäkerhet är något som ibland kunde hanteras bättre. Jag minns att när jag läste min grundkurs i kemi (vid en annan institution) våren 2002 så fick vi bland annat framställa tårgas och det hälldes ut cyanidföreningar och saltsyra i vasken. Inte så lyckat. (När man blandar cyanidföreningar med saltsyra kan det bildas vätecyanid eller blåsyra som bl.a. annat användes i koncentrationslägren under andra världskriget). Vår kurs hade åtminstone ett ambulansbesök under den våren. Men jag kan heller inte förneka att en stor del av charmen med kemi är att det är lite farligt.

Källor: Dagens Nyheter & Västerbottens Folkblad

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Doktoranden said, on 20 november 2009 at 20:11

  Den här olyckan var det rätt mycket skriverier och diskussioner runt när den ägde rum, kommer väl ihåg den då det var på mitt egna lärosäte. Så vitt jag vet, efter både artiklar som skrevs, interna utskick om olyckan och egna förfrågningar så var brännaren i fråga igång när olyckan skedde. Den som hanterade kemikalierna gjorde det inte enligt något standardiserat förfarande så i grund och botten brister universitetet i sitt arbetsgivaransvar lika mycket som studenten själv brister i reflektion gällande hantering av potentiellt farliga kemikalier.

  Å andra sidan, detta ser man hela tiden. Egentligen är det underligt det sker så pass få olyckor som det faktiskt gör. I skrivande stund håller de på med eter-sanering på universitetet. Mycket gamla eterflaskor har hittats överallt på olika institutioner som måste tas om hand av sprängexperter. Bara i ett av de labb jag vistas finns ett skåp nu belamrat med polisens spärrband. Charmen med kemi är onekligen lite av farligheten, jag är tvungen hålla med.

  Blåsyra är dock inte att leka med. Alls.

 2. akademiskfrihet said, on 21 november 2009 at 14:53

  @ Doktoranden:

  Intressant information om du vet några mer detaljer eller hur det hela slutar får du gärna göra en kommentar. Jag håller också med dig om att vi alla dessutom har ett personligt ansvar utöver det som arbetsgivaren har. Hur det är i det aktuella fallet vet du säkert bättre än mig men vad jag har förstått så är i alla fall anmälan inte osaklig.

  Jag har faktiskt också tänkt tanken att det är märkligt att det inte sker fler olyckor. Tack och lov.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: