Akademisk Frihet

”Våldtäktsdrogen Progesterex” finns inte – om en vandringssägen

Posted in Folkbildning by Akademisk Frihet on 21 november 2009

Vandringssägner är inget nytt. Författaren Bengt af Klintberg har samlat svenska vandringssägner i böcker så som ”Glitterspray”, ”Råttan i pizzan” och ”Den stulna njuren” under flera decennier. Moderna vandringssägner sprids framför allt på internet tillsammans med konspirationsteorier, ofta som kedjebrev. Så är även fallet med myten om våldtäktsdrogen Progesterex.

Blandade piller (Foto: Wikipedia)

I ett kedjebrev som cirkulerat i olika delar av världen sedan 1999 påstås att preparatet Progesterex används av våldtäktsmän för att sterilisera sina kvinnliga offer alternativt att våldtäktsmannen använder en kombination av Rohypnol och Progesterex för att droga och sterilisera sina offer. Progesterex sägs kunna sterilisera kvinnan för all framtid. I brevet påstås att Progesterex är avsett för sterilisering av hästar och att det är extremt lätt att få tag på. Det är bara det att steriliseringstabletten Progesterex inte finns, vare sig i Sverige eller i andra länder.

Liksom andra myter, pseudovetenskapliga påståenden och konspirationsteorier så innehåller dessa kedjebrev en referens eller ett undertecknande av en förtroendeingivande person såsom en skolsköterska i kommunen eller en polistjänsteman. I den senaste versionen som kommit i år refereras det till en person som felaktigt påstås vara doktorand vid Umeå universitet, troligen för därför att referensen till universitetsforskningen ska förstärka trovärdigheten. Umeå universitet skriver i ett pressmeddelande att ”ingen anställd vid Umeå universitet har någon koppling till de uppgivna uppgifterna”.

Läkemedelsverket har också vid två tillfällen gått ut och informerat om att något sådant läkemedel inte finns godkänt, vare sig för sterilisering av djur eller människa. Namnet Progesterex är förmodligen påhittat av dem som spridit myten. Läs Läkemedelsverkets pressmeddelanden här och här.

Vandringssägner brukar generellt sett reflektera främlingsfobi eller oro och rädsla inför utvecklingen i det moderna samhället. Den här vandringssägnen tycker jag ligger i gråzonen mellan säker kunskap, trosföreställningar och spekulationer. Det har inträffat och inträffar tyvärr säkert fortfarande att personer drogas på krogen exempelvis genom att olika preparat stoppas i drinkar. Jag vill också klargöra att jag inte als vill förminska detta problem eller de fruktansvärda konsekvenser en en nerdrogad person kan råka utför. Men myten om Progesterex spelar på vår rädsla för detta. Det hela kanske kan liknas vid en sedelärande historia som uppmanar oss att vara uppmärksamma på problemet. Tillräckligt många har trott på historien och bidragit till dess spridning.

Myten om Progesterex nådde t.o.m. det brittiska underhuset då parlamentsledamoten Lynne Featherstone 18 April 2006 ställde en interpellation till the Home Secretary huruvida the Home Office hade uppskattat hur många våldtäkter som har ett samband med Progesterex. Home Office Minister Paul Goggins svarade dock (tack och lov) ”Progesterex does not exist”.

En längre redogörelse kan läsas på faktoider.nu.

Källor: Umeå universitet, Läkemedelsverket, Wikipedia, Faktoider.nu, Nationalencyklopedin & Klintberg (2005) Glitterspray Bokförlaget Atlantis AB. Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: