Akademisk Frihet

Nytt rekord i pollentransport

Posted in Forskning by Akademisk Frihet on 23 november 2009

Brittiska The Guardian rapporterar om ett nytt rekord i insektsvärlden. Enligt en studie som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences har en Ceratosolen arabicus, ”fig wasp” (osäker på den svenska översättningen) slagit rekord i att transportera pollen långa sträckor. Ceratosolen arabicus pollinerar fikon. Det tidigare rekordet för pollentransport var på ca 10 km. Men nu har man alltså visat att Ceratosolen arabicus krossar det gamla rekordet med råge. Det nya rekordet ligger på över 160 km.

Olika typer av pollen (Foto: Wikipedia)

Det var vid fältstudier i Namibia som forskarna Sophia Ahmed, Roger Butlin, Stephen Compton och Philip Gilmartin vid Leeds University fann att den 1,5 mm stora Ceratosolen arabicus på mindre än 48 timmar kan transportera sig själv och tillhörande fikonpollen mer än 160 km. Anledningen till att Ceratosolen arabicus kan transportera pollen så långt är att de utnyttjar vinden likt ett segelflygplan och kan komma upp i hastigheter av 30 km/h. Fast det här gäller bara honorna. Det är nämligen bara honorna som flyger, producerar avkomma och pollinerar fikonträden. Hanarna är egentligen bara delaktiga vid själva parningen.

Vad ska då den här typen av forskning vara bra för? Dels tycker jag att all kunskap är bra. Kunskap gör att vi bättre kan förstå vår omvärld och har ett egenvärde, även om det inte alltid har en direkt ”nytta”. Men i det här fallet finns också en praktisk nytta. En av forskarna bakom studien, Stephen Compton, beskriver det så här i The Guardian:

”more birds and animals feed on fig trees than on any other plant in the rainforest. These trees have a good chance of surviving if they become isolated through deforestation.”And if they do, they’ll have a tiny wasp to thank.”

Källa: The Guardian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: