Akademisk Frihet

Förstaupplaga av ”Om arternas uppkomst” som toalettlektyr

Posted in Övrigt, Vetenskapsglädje by Akademisk Frihet on 24 november 2009

I år är det 200 år sedan Charles Darwin föddes och 150 år sedan hans revolutionerande bok ”Om arternas uppkomst” gavs ut första gången. Darwin pryder också omslaget till senaste numret av den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature. Det är andra gången i år som han är Natures posterboy. Mer om Darwin och om evolutionsteorin kan läsas på Natures temasida. Hela Darwins samlade verk kan läsas här.

Det exemplar av ”Om arternas uppkomst” som auktioneras ut idag. (Foto:  Christie’s)

I min bokhylla står en pocketversion av ”The Origin of Species” och i år kom även en inbunden utgåva på svenska. Det är en förhållandevis lättläst bok som jag varmt kan rekommendera. Om man vill lära sig mer om evolutionsteorin och hur den fungerar idag så rekommenderas professor Staffan Ulfstrands bok ”Darwins idé: den bästa idé någon någonsin haft och hur den fungerar idag” och professor Richard Dawkins vid Oxford universitet tar upp bevisen för evolution i sin senaste bok ”The Greatest Show on Earth: The Evidence for Evolution”.

Men nu finns chansen att lägga vantarna på en förstaupplaga av Charles Darwins ”Om arternas uppkomst”. Idag auktioneras den sällsynta utgåvan ut på den ansedda brittiska auktionsfirman Christie’s. Boken trycktes 1859 i cirka 1.250 exemplar. Just det här exemplaret hittades på en gästtoalett och beräknas säljas för 670.000 kronor.

Enligt Dagens Nyheter har det exemplar som auktioneras ut idag stått på en bokhylla på en gästtoalett i Oxford utan att väcka någon större uppmärksamhet. Det var när svärsonen till familjen fick syn på en liknande bok på en Darwinutställning som han gick hem och jämförde det han sett med boken på toaletten. Boken köptes av familjen för några kronor på 1970-talet och den är fortfarande i gott skick med några mindre defekter. Ingen dålig toalettlektyr. Själv har man pretentiöst nog bara en bunt med ”Forskning och Framsteg”.

Idag finns det i alla fall chans att ropa in den på Christie’s. Hade jag haft en större förmögenhet hade jag inte tvekat. Kolla in skönheten på Christie’s hemsida där det även går att lägga ett bud. Budgivningen startar på £40.000.

Källor: Dagens Nyheter & Christie’s

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Det är för sent. Första upplagan av ”Om arternas uppkomst” som jag skrev om i ett tidigare inlägg är såld i London. Nära 1,2 miljoner kronor — eller närmare bestämt 103 250 pund — blev […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: