Akademisk Frihet

Början till slutet för skattefinansierad homeopati?

Posted in Pseudovetenskap & vidskepelse, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 30 november 2009

Homeopatiska behandlingar bygger på att man spär ut en substans med vatten. Så mycket vatten att det inte ens finns några molekyler av substansen kvar i det homeopatiska ”läkemedlet”. Det är alltså bara vatten. (Ofta är det också så att själva substansen inte har någon effekt ens i koncentrerad form). Homeopater hävdar dock att vattnet har ett minne vilket gör att det, enligt homeopater, har en klinisk effekt. Den enda effekt som homeopatiska behandlingar möjligen kan ha är placeboeffekten. För att homeopatiska behandlingar ska fungera så måste de bryta mot fysiska grundprinciper då homeopatiska preparat anses bli starkare och mer effektiva ju mer de späds ut. Dessutom måste vattnet ha ett selektivt minne eftersom det också kommer i kontakt med en massa andra ämnen. Vattnet förvaras t.ex. i flaskor och innan dess har det tagit ur en sjö, älv eller liknande innan man blandar ut det med substansen. För mer information se klippet där prof. Richard Dawkins, University of Oxford, granskar homeopati. På bloggen Orsakverkan finns också ett klipp där en homeopat förklarar hur homeopati fungerar. (En mer sansad homeopat förklarar homeopati i klippet här nedanför).

Till skillnad från läkemedel så kan homeopatiska preparat säljas utan att ha genomgått kliniska tester och utan att man testat om de faktiskt fungerar. Det enda som kontrolleras är att det inte är direkt farligt (vilket det naturligtvis inte är eftersom det bara är vatten).

Att behandla sjukdomar med vatten framstår för de flesta precis så vansinnigt som det är. Personligen tycker jag att det är djupt oetiskt att erbjuda homeopatiska behandlingar som ett alternativ till kliniskt testade medicinska behandlingar som fungerar. I Storbritannien kan licensierade homeopatiska behandlingar ingå i den skattefinansierade sjukvården (NHS). Bl.a. finns det i London ett helt homeopatiskt sjukhus, Royal London Homeopathic Hospital, som delvis finansieras av NHS. Det är så man baxnar. Men nu kan det eventuellt vara slut med skattefinansierad homeopati. Den brittiska tidningen The Guardian rapporterar att det brittiska systemet för licentierade homeopatiska behandlingar får hård kritik för att var ovetenskapligt. Jag kanske ska förtydliga att jag har inget problem med att folk använder sig av homeopati hemma och betalar för det själva. Det är naturligtvis upp till var och en att bestämma. Det jag kritiserar är att skattepengar går till behandlingar som inte har någon effekt utöver placeboeffekten. Man kan inte framhålla homeopati som en effektiv behandling då alla studier pekar på raka motsatsen, speciellt inte om det sker i ett kommersiellt syfte.

(Foto: Wikipedia)

På uppdrag av det brittiska underhuset (House of Commons) har en expertkommitté bestående av läkare och forskare utvärderat systemet med licenser för homeopatiska behandlingar och kommit fram till att inkludera homeopatiska behandlingar i NHS är oetiskt och ett missbruk av skattebetalarnas pengar. Vidare dömer man också ut hela systemet med licensierade homeopatiska behandlingar som ovetenskapligt. Det är sannerligen inte en dag för sent. Att man i Storbritannien använder skattemedel för att vissa ska kunna tjäna pengar på att behandla patienter med vatten är obegripligt. Sedan 2005 har NHS använt £12m av de brittiska skattebetalarnas pengar till homeopatiska behandlingar.

Dr James Thallon, NHS West Kent, utryckte saken så här under hearingen i underhuset:

”If you prescribe a drug to patients that you know has no efficacy, on a basis which is essentially dishonest with a patient, I personally feel that is unethical. We have taken the view about where the balance of the scientific community’s opinion is on homeopathy and, to me and my colleagues, it’s pretty clear.”

Hör Ian Sample lägga fram expertkommittés betänkande inför underhuset här. Peter Fisher från Royal London Homeopathic Hospital håller förstås inte med och säger till The Guardan:

”I practise it because I think it works. I wouldn’t use it … if I thought I was conning the patient”

Källa: The Guardian

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Chamomille said, on 27 december 2009 at 19:42

  Jag vet att homeopati fungerar, men det är svårt att övertyga en människa som redan har bestämt sig att homeopati är lurendrejeri.
  Problemet är att folk idag är för fysiskt inriktade och man kräver bevis för allt. Homeopatin kommer en dag att bli erkänd hos förståndigt folk när man förstår att världen består av flera lager av nivåer (nivåer som vi inte kan se med våra fysiska ögon)

  Vetenskapen erkänner bara den nivå som kan ses. Alltså fast, flytande och gasformerna. Där ovan finns en värld till. nämligen etervärlden. Det är i etervärlden som homeopatins energier återfinns. Det är svårt att bevisa homeopatins effekt med de forskningsmetoder som fins idag, eftersom de har svårt att registrera etervärlden. Och dubbelblindtest fungerar inte heller. En testmetod som skulle fungera, ta ett antal sjuka patienter och låt en skicklig homeopat bota dessa. Det borde ju vara en godkänd forskningsmetod och dessutom om en svårt sjuk patient blir frisk med hjälp av homeopati, skulle väl bevis nog,eller?

  En viktig sak som gäller beredning av homeopatisk medicin; Det är inte bara spädningen som gör medlet till homeopatisk medicin, utan det är spädning i kombination med skakning. För att tillverka t.ex en C-potens tar man 1 droppe substans och 99 droppar rent vatten, destilerat vatten. Skakar det 100 gånger sen tar man en droppe av den blandningen och lägger i 99 droppar vatten och skakar. Och så håller man på i 30 ggr om man vill ha en homeopatisk medicinpå C-30.

  • Akademisk Frihet said, on 27 december 2009 at 22:14

   @ Chamomille:

   Hej!

   Eftersom du skrivit en så utförlig kommentar så förtjänar du ett genomtänkt och utförligt svar. Jag hinner tyvärr inte svara nu men jag tänkte svara i ett nytt inlägg på förstasidan, troligen tisdag (29/12-09) eller möjligen torsdag (30/12-09).

   Om du har några synpunker eller dylikt på detta så lämna en kommentar här. Själva svaret kan du kommentera i det nya inlägget.

   God fortsättning på julen.

 2. […] Royal London Homeopathic Hospital, som delvis finansieras av NHS. (Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om […]

 3. […] Royal London Homeopathic Hospital, som delvis finansieras av NHS. (Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om […]

 4. […] Homeopatiska preparat – snart på svenska apotek? Posted in Pseudovetenskap & vidskepelse by Akademisk Frihet on 03 maj 2010 Under de senaste månaderna har homeopati diskuterats livligt i Storbritannien. Anledningen till detta är att i Storbritannien kan licensierade homeopatiska behandlingar ingå i den skattefinansierade sjukvården (NHS). Bl.a. finns det i London ett helt homeopatiskt sjukhus, Royal London Homeopathic Hospital, som delvis finansieras av NHS. Men nu verkar det som att detta märkliga system är på väg att skrotas. På uppdrag av det brittiska underhuset (House of Commons) har en expertkommitté bestående av läkare och forskare utvärderat systemet med licenser för homeopatiska behandlingar och kommit fram till att inkludera homeopatiska behandlingar i NHS är oetiskt och ett missbruk av skattebetalarnas pengar. Vidare dömer man också ut hela systemet med licensierade homeopatiska behandlingar som ovetenskapligt. Läs med om detta här. […]

 5. […] Royal London Homeopathic Hospital, som delvis finansieras av NHS. (Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: