Akademisk Frihet

Maria Wetterstrand löser algoritmer i Universitetshuset

Posted in Övrigt by Akademisk Frihet on 02 december 2009

Maria Wetterstrand föreläser i Universitetshuset, Uppsala universitet.

Idag höll Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand en föreläsning i Universitetshuset här i Uppsala. Föreläsningen är en del av de grönas kampanj inför klimattoppmötet COP15 i Köpenhamn senare i december. Föreläsningen som turnerat runt på Sveriges universitet och högskolor handlade om Miljöpartiets politik för att hejda den globala uppvärmningen. Detta är en blogg om vetenskap och inte politik (med undantag för forskningspolitik). Därför ska jag inte kommentera Miljöpartiets klimatpolitik i detta inlägg, men jag måste säga att Maria Wetterstrands simultanförmåga imponerar på mig. Den som är mer intresserad av de politiska förslagen som Wetterstrand presenterade hänvisas till Upsala Nya Tidning (UNT) som skriver mer om saken.

Rubriks kub (Foto: Wikipedia)

Under föreläsningen skickades en Rubiks kub runt bland åhörarna som skruvade och vred på den. Efter ett tag så skickades kuben tillbaka till Wetterstrand. Under föreläsningens sista kvart löste Wetterstrand kuben under tiden som hon föreläste. Imponerande måste man säga. Maria Wetterstrand är naturvetare och har en magisterexamen i biologi och uppenbarligen en förmåga att lösa algoritmer samtidigt som hon föreläser. En Rubiks kub kan ha (8! · 38-1) · (12! · 212-1)/2 = 43 252 003 274 489 856 000 (drygt fyrtiotre triljoner eller fyrtiotre miljarder miljarder) olika positioner (≈4,3 · 1019), men kan trots det alltid lösas med minimum 23 vridningar. I början av 2008 bevisade dessutom matematikern Tomas Rokicki att en Rubiks kub alltid kan lösas med minimum 25 vridningar, oavsett startposition.

Åhörarna tittar på när Maria Wetterstrand löser Rubriks kub under föreläsningen.

Kanske inte så oväntat fick också Wetterstrand 2.0 på högskoleprovet vid första försöket. Hon hade blivit en bra forskare tror jag. Fast å andra sidan är det kanske bra att hon blev politiker. Det borde vara fler forskare som engagerar sig politiskt. Men man kan dock notera att glädjande nog är forsknings- och högskoleminister Tobias Krantz (FP) disputerad. (Synd bara att han genomförde försämringarna i Vetenskapsrådets organisation).

Källa: Wikipedia

11 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cissi said, on 02 december 2009 at 18:37

  Kan ju även vara så att hon efter ett snabbt klickande på en dator hitta exempelvis denna sida: http://www.rubiks.com/World/~/media/Files/Solution_book_LOW_RES.ashx och sedan lät de blåögda i publiken tror att hon kommit på lösningen själv. Men det kan även vara så att det är jag som är cynisk.

 2. Johan said, on 04 december 2009 at 10:02

  ”Det borde vara fler forskare som engagerar sig politiskt.”

  Borde det? Menar du att det är ett särskilt problem bland forskare att få engagerar sig politiskt eller menar du bara allmänt att alla borde engagera sig mer politiskt?

  Själv tycker jag att forskare får väl engagera sig politiskt som alla andra men jag ser heller ingen direkt behov av fler forskare i politiken.

  • akademiskfrihet said, on 04 december 2009 at 10:23

   @ Johan:

   Hej!

   Jag menade framförallt att de som fattar forskningspolitiska beslut i högre utsträckning borde ha erfarenhet av forskning själva. I övrigt håller jag med dig.

 3. Johan Richter said, on 04 december 2009 at 20:04

  ” men kan trots det alltid lösas med minimum 23 vridningar. I början av 2008 bevisade dessutom matematikern Tomas Rokicki att en Rubiks kub alltid kan lösas med minimum 25 vridningar, oavsett startposition.”

  Hur menar du här? 23 är väl mindre än 25?

  För övrigt verkar samma person förbättrat resultatet till att det alltid räcker med 22 vridningar oavsett startposition. Samtidigt är det känt att vissa positioner kräver 20 drag så gapet är rätt lite.

  • akademiskfrihet said, on 05 december 2009 at 02:57

   @ Johan Richter:

   Hej!

   Jag menade att ett minimum är 23 vridningar, vilket då kräver att startpositionen är gynnsam. Är den inte det går det ändå att lösa det hela på 25 vridningar.

   Det är möjligt att Tomas Rokicki har förfinat sitt bevis och att det nu är bevisat att det räcker med 22 vridningar som ett minimum om startpositionen är gynnsam och i bästa fall att det räcker med 20 vridningar. Det vet du säkert bättre än jag. Hur som helst, faktum kvarstår. Det är imponerande att lösa det hela samtidigt som man föreläser.

 4. Johan Richter said, on 05 december 2009 at 11:31

  Hej!

  Självfallet är det en cool grej att göra.

  Men eftersom det här är en forskarblogg antar jag det uppmuntras att påpeka även det minsta fel. Så jag påpekar att jag fortfarande inte riktigt förstår vad du menar.

  ”Jag menade att ett minimum är 23 vridningar, vilket då kräver att startpositionen är gynnsam. Är den inte det går det ändå att lösa det hela på 25 vridningar.”

  Är startpositionen gynnsam så är det ju möjligt att den kan lösas mycket snabbare än med 23 vridningar. I extremfallet då du får en redan löst kub krävs det 0 vridningar t ex. Andra nästan lösta positioner kan gå att lösa i 1 vridning, 2 vridningar osv. Så 23 är inget minimum för antal vridningar som krävs.

 5. akademiskfrihet said, on 06 december 2009 at 18:31

  @ Johan:
  Du har helt rätt. Jag tänkte inte på det. Måste läsa igenom artikeln om Tomas Rokicki en gång till. Återkommer om det.

  Om jag tar med dina uppgifter i beräkningen borde det alltså vara så att det går att lösa på 20 vridningar oavsett startposition. Minimum är precis som du säger ointressant då det faktiskt kan vara 1 vridning.

  F.ö. tycker jag att du gör helt rätt i att påpeka alla typer av fel. God forskning bygger på konstruktiv kritik genom peer-review-systemet. Det gynnar alla.

 6. Johan Richter said, on 06 december 2009 at 22:46

  ”Om jag tar med dina uppgifter i beräkningen borde det alltså vara så att det går att lösa på 20 vridningar oavsett startposition. ”

  Nja, som jag förstått det av Rokickis hemsida http://tomas.rokicki.com/ är det bara visat att 22 alltid räcker oavsett startposition. Det är möjligt att 20 alltid räcker men det vet vi inte. Däremot vet vi att det finns positioner där det krävs 20 drag.

 7. Jeppe said, on 07 mars 2010 at 00:02

  Hej,

  Vill göra en anmärkning:
  Maria Wetterstrand fick inte 2.0 på sitt första högskoleprov! Hon har skrivit högskoleprovet tre gånger och fått följande resultat:
  HT -91 Resultat: 1.5
  VT -92 Resultat: 1.6
  VT -95 Resultat: 2.0

  Hon fick alltså 1.5 respektive 1.6 när hon gick sista året på gymnasiet.
  Hon fick alltså 2.0 det året hon skulle fylla 22.

  Det tar givetvis inte bort det faktum att det var en mycket bra resultat som visar på en hög intelligensnivå!

  MVH

  Jeppe

  • Akademisk Frihet said, on 07 mars 2010 at 10:01

   @Jeppe:

   Hej!
   Tack för upplysningen. Ytterligare ett exempel på att man inte bör lite ordagrant på allt man läser i Aftonbladet.

   • Jaså? said, on 03 juni 2010 at 13:07

    Men det var uppgifter som publicerades i Aftonbladet 😛


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: