Akademisk Frihet

DN uppmärksammar årets Ig Nobelpris – bättre sent än aldrig

Posted in Vetenskapsglädje by Akademisk Frihet on 03 december 2009

Ig Nobelpriset är en parodi på Nobelpriset som utdelas ut årligen i tio kategorier. Priset är inte enbart en parodi utan delas ut med stor kärlek till vetenskapen enligt devisen ”forskning som först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter”. Ig Nobelpriset organiseras av den vetenskapliga humoristiska tidskriften ”Annals of Improbable Research” och vinnarna presenteras av verkliga nobelprisvinnare vid en ceremoni på Harvarduniversitet.

Årets prisutdelning ägde rum redan i början av oktober. Idag uppmärksammarDagens Nyheter (DN) saken, fast då bara Elena Bodnar som vann årets Ig Nobelpris i kategorin allmän hälsa. Elena Bodnar fick priset för att hon har tagit fram en BH som i nödsituationer också kan fungera som en gasmask. En gasmask för två. Dels en gasmask för ägaren och dels för ytterligare en person. Bodnar säger sig blivit inspirerad av Tjernobylolyckan. På DN:s hemsida publiceras ett klipp där Bodnar visar och förklarar sin gasmask-BH.

Läs gärna mitt inlägg om alla årets Ig Nobelprisvinnare här. Ig Nobelpriset har också varit på turné i Europa och mer om detta kan läsas här.

Källor: Dagens Nyheter & Annals of Improbable Research
Illustrationer: Annals of Improbable Research

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: