Akademisk Frihet

Ett första steg mot studieavgifter för alla studenter

Posted in Forskings- och högskolepolitik by Akademisk Frihet on 30 december 2009

Sverige tar sitt första steg mot generella studieavgifter i den högre utbildningen. Enligt besked i budgetpropositionen kommer studieavgifter att införas för studerande från länder utanför EU/EES-området. Idag skriver både Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten och Aftonbladet om saken. I en proposition som beräknas hamna på riksdagens bord i januari så kommer regeringen föreslå att universitet och högskolor ska kunna ta ut avgifter från studenter utanför EU/EES.

Det är många utomeuropeiska studenter som väljer att studera i Sverige. Det är något som i grund och botten är väldigt positivt och höjer utbildningskvaliteten. Det bidrar till internationaliseringen, nya perspektiv och framtida forskningssamarbeten. Argumenten för att ta ut studieavgifter för dessa studenter kan sammanfattas med att de tar resurser och platser från svenska/europeiska studenter.

SFS:s ordförande Klas-Herman Lundgren hänger upp en banderoll under Almedalsveckan 2009 (Foto: SFS)

Att den högre utbildningen har ont om resurser får man anta beror på att regeringen inte satsat tillräckligt mycket på den högre utbildningen. En rimlig analys av detta borde ju vara att samhället bör satsa mer resurser på forskning och högre utbildning, inte att straffa studenterna för att regeringen inte prioriterar högskolan. Om det är att begränsa antalet antagna utomeuropeiska studenter till vissa program och utbildningar man är ute efter så finns det bättre sätt än avgifter, exempelvis att förändra behörighetskraven eller införa ett kvotsystem.

Om antalet utomeuropeiska studenter drastiskt minskar skulle också svenska studenters valfrihet begränsas. För förutom att äventyra internationaliseringen av den högre utbildningen kommer studieavgifter att bidra till en utveckling, som på en rad lärosäten potentiellt hotar möjligheten att erbjuda vissa utbildningsgrenar eftersom dessa är beroende av utländska studenter.

Det finns även andra problem med att en viss grupp av studenter betalar för sin utbildning. Som exempel kan nämnas studenters möjlighet att föra fram klagomål på sin utbildning. Hur hanterar man klagomål på innehåll och kvalitet när en del av studentgruppen betalar för sin utbildning? Har den betalande delen större rätt att klaga?

Vidare tvingas svenska universitet sätta prislappar på sina utbildningar. Rimligen blir det inte lika dyrt att studera i Sverige som på något av prestigeuniversiteten i USA och Storbritannien. Risken finns att man skapar bilden av att svenska universitet är ett budgetalternativ. Den internationella universitetsvärldens motsvarighet Euroshopper. Ett andrahandsalternativ.

Universiteten själva vill inte heller ha dessa avgifter. I november 2009 varnade prorektorerna Eva Malmström Jonsson vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Lennart Weibull vid Göteborgs universitet och Eva Åkesson vid Lunds universitet i en debattartikel i Göteborgs-Posten för att svenska högskolor riskerar isolering och att regeringens vilja att införa studieavgifter för utländska studenter på alla linjer på högskolor och universitet riskerar internationaliseringen av högskolan. Läs deras debattartikel här.

Jag är också rädd för att studieavgifter för utomeuropeiska studenter är det första steget mot ett införande av generella studieavgifter i Sverige. Det finns redan nu oroande tendenser. Bland annat så har Svenskt näringsliv lyft frågan om generella studieavgifter. Man blir inte mindre oroad av det faktum att i alla europeiska länder som infört avgifter för internationella studenter före 2006 har dessutom avgifter sedan införts för landets egna studenter.

Mer information om studieavgifter kan läsas på Sveriges Förenade Studentkårers (SFS) hemsida. Samt i en av SFS:s rapporter angående avgifter för utomeuropeiska studenter. Rapporten kan läsas här.

Källor: Sveriges Förenade Studentkårer, Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter & Aftonbladet

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] och de negativa konsekvenserna var fler än vad regeringen först trodde. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om varför studieavgifter är en dålig idé. Trots det så kommer det ändå att propositionen […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: