Akademisk Frihet

Liberala ledarskribenter tycker inte heller om studieavgifter

Posted in Forskings- och högskolepolitik by Akademisk Frihet on 09 januari 2010

Studieavgifter på upp till 90 000 kronor per år. Det blir innebörden av regeringens försenade proposition om avgifter för utländska studenter. Den sista veckan i januari 2010 väntas regeringen lägga fram propositionen om studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Egentligen skulle propositionen lagts redan i november men det visade sig att frågan var mer komplicerad än regeringen trodde. Jag skulle vilja påstå att det kanske också var så att problemen och de negativa konsekvenserna var fler än vad regeringen först trodde. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om varför studieavgifter är en dålig idé. Trots det så kommer ändå propositionen snart hamna på riksdagens bord. Kort sammanfattat kan man säga att avgifter för utomeuropeiska studenter hotar svenska studenters valfrihet och utbildningskvalitet samt är ett första steg mot generella avgifter, även för svenska studenter, inom den högre utbildningen.

(Foto: Wikipedia)

Igår publicerade webbupplagan av Riksdag & Departement lite utförligare information om den kommande propositionen. Avgifterna kommer att införas för studenter som kommer från länder utanför EU/EES och Schweiz. Förslaget innebär att de från höstterminen 2011 ska betala studieavgifter på i genomsnitt 70 000 kronor om året. Eftersom tekniska utbildningar är dyrare kan det ge studieavgifter på upp till 90 000 kronor per läsår, medan samhällsvetenskapliga utbildningar kan komma att kosta från 40 000 kronor om året och uppåt. Resultaten av detta kommer förmodligen bli ett massivt bortfall av utomeuropeiska studenter vilket man tidigare också sett i Danmark där ett liknande system redan är infört. Det betyder troligen att många svenska universitet och högskolor kommer att behöva ställa in kurser och lägga ner utbildningar på grund av minskade resurser och bristande studentunderlag.

För att kompensera för att propositionen förväntas öka den sociala snedrekryteringen bland utomeuropeiska studenter kommer det införas två nya stipendiesystem. Båda innebär en rabatt på studieavgiften, där det ena blir mera inriktat på studenter från u-länder och kommer att täcker även levnadskostnader. Det andra systemet blir mer allmänt för studenter som kommer från länder utanför EU/EES.

Arbetet har redan påbörjats och strax före nyår fick Verket för högskoleservice (VHS) och högskolorna i uppdrag av regeringen att förbereda de anmälningsavgifter till eftergymnasiala studier som också ska finnas från sommaren 2011.

Samtidigt ökar motståndet mot studieavgifter. Sedan tidigare har Sveriges samlande studentrörelse kritiserat avgifterna, därefter följde universiteten och högskolorna som inte heller vill ha dessa avgifter. I november 2009 varnade prorektorerna Eva Malmström Jonsson vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Lennart Weibull vid Göteborgs universitet och Eva Åkesson vid Lunds universitet i en debattartikel i Göteborgs-Posten (GP) för att svenska högskolor riskerar isolering och att regeringens vilja att införa studieavgifter för utländska studenter på alla linjer på högskolor och universitet riskerar internationaliseringen av högskolan. Läs deras debattartikel här.

SFS:s ordförande Klas-Herman Lundgren hänger upp en banderoll under Almedalsveckan 2009 (Foto: SFS)

I förrgår gjorde dessutom Chalmers tekniska högskola en markering i GP där bland annat Rolf Almelund, ställföreträdande administrativ chef på Chalmers, kommenterar erfarenheterna från Danmark:

”Första året blev en katastrof för universiteten. Nästan inga internationella studenter sökte.”

Nu får regeringen också kritik av liberala ledarskribenter. Igår tog GP:s ledarsida bladet från munnen och konstaterade under rubriken ”Studieavgift är en miss” att:

”Hur man än vänder och vrider på saken finns det alltså uppenbara nackdelar med studieavgifter.”

Vidare är även de liberala ledarskribenterna på GP oroliga för att detta är första steget mot generella studieavgifter.

”Ett införande av allmänna terminsavgifter har även drivits av företrädare för ett antal högskolor och näringslivet, i en expertpanel knuten till Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien. Vidare var långtidsutredningen inne på samma spår för knappt två år sedan. Än så länge har regeringen sagt nej, men hur länge håller det när dörren för avgifter väl har öppnats?”

För den som vill läsa mer om frågan så rekommenderas Sacosstudentråd som nyligen publicerat en rapport om studieavgifter som kan läsas här. Jag har även tidigare tipsat om Sveriges Förenades Studentkårer som skrivit en bra rapport om saken. Rapporten kan läsas här. Även Sacosstudentråds ordförande Lisa Gemmel har bloggat om saken.

Källor: Riksdag & Departement, Sacosstudentråd, Sveriges Förenade Studentkårer & Göteborgs-Posten.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ulrika said, on 12 januari 2010 at 10:03

  Sveriges universitetslärarförbund, SULF, har under flera år motsatt sig införande av studieavgifter. Läs mer här:
  Ledare i Universitetsläraren: http://www.sulf.se/templates/CopyrightPage.aspx?id=9003

  Blogg: Förbundsdirektör Git Claeson Pippings blogginlägg om studieavgifter: http://www.sulf.se/templates/Page.aspx?id=9713

  Remissvar (Långtidsutredningen) http://www.sulf.se/templates/Page.aspx?id=9121

 2. […] för ickeeuropeiska studenter lär knappast förbättra situationen. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om detta). Jag skulle också vilja lägga till att systemet för hur forskningsmedel fördelas […]

 3. Ironic licensing « Stenskott said, on 10 mars 2011 at 00:47

  […] states are obviously moving in the opposite direction: let’s remember the UK, or why not the much criticized, new fees on education in Sweden?). This is made possible by the European Union regional […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: