Akademisk Frihet

European Research Council delar ut Advanced Grants

Posted in Forskings- och högskolepolitik, Forskning by Akademisk Frihet on 21 januari 2010

Det europeiska forskningsrådet, European Research Council (ERC), som fördelar forskningsmedel inom EU har offentliggjort vilka forskare som får medel i den andra utlysningen av de s.k. Advanced Grants. Av 1 584 ansökningar har 236 forskare beviljats bidrag hittills är tolv av dessa forskare verksamma vid svenska universitet.

Advanced Grants är en finansieringsform som riktas till etablerade och framgångsrika forskare. Enligt ERC är målet att stödja ”excellent and innovative research”. Bidragen ligger på upp till 3,5 miljoner Euro under en period upp till fem år. Totalt fördelas cirka 515 miljoner Euro i denna utlysning. Generellt sett har ERC gått mot att främst satsa på ”spetsforskning”. Enligt ett förslag som presenterades i höstas av European Research Area Board (ERAB), som är EU-kommissionens rådgivare i forskningsfrågor, ska hälften av EU:s forskningsbudget gå till spetsforskning år 2030. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om detta.

När det gäller de Advanced Grants som delades ut den här gången så var bidragsmottagarnas genomsnittsålder är 53 år, cirka 15 procent är kvinnor. Jag har tidigare skrivit om en utrednings som Vetenskapsrådet presenterat som visar att män generellt sett både har lättare att få forskningsmedel och dessutom generellt sett får mera pengar.

Läs hela listan över vilka som tilldelats pengar på Vetenskapsrådets hemsida.

Källa: Vetenskapsrådet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: