Akademisk Frihet

Nationsliv

Posted in Övrigt, Folkbildning by Akademisk Frihet on 29 januari 2010

Idag rapporterar Upsala Nya Tidning att klockan halv åtta i morse (fredag) så gick inbrottslarmet på Södermanlands-Nerikes nation här i Uppsala. Var det någon som försökte stjäla nationens kulturskatter? Nej, det var istället den kanske mest väntade förklaringen. När vaktbolaget var på plats hittade de en student som hade somnat på toaletten under nattens festligheter. Sömntutan väcktes och det hela var löst innan polisen hann kallas till platsen

Nationerna är något unikt för universiteten i Uppsala och Lund. Men vad är en nation? I klippet här nedanför förklarar den eviga studenten Edward Blom vad en nation är. Blom blev f.ö. känd för en bredare publik med serien ”Mellan skål och vägg med Edward Blom” på TV8 (som klippet är taget ifrån). I serien åker Blom runt i Sverige tillsammans med ekonomijournalisten Peter Andersson, och äter, dricker och berättar historia.

Tyvärr förstärker kanske klippet bilden av Uppsala som ett konservativt omodernt universitet men jag kan intyga att så inte är fallet i verkligheten. Nationerna är en fantastik plats för alla nyinflyttade (och äldre) studenter som vill träffa nya vänner, ta en öl, sjunga i kör eller gå med i någon annan av alla de föreningar som finns.

Källor: Upsala Nya Tidning & Wikipedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: