Akademisk Frihet

Idrottens flörtande med homeopatin förvånar

Posted in Pseudovetenskap & vidskepelse by Akademisk Frihet on 04 februari 2010

28 januari 2010 , alltså ungefär samtidigt som brittiska skeptiker överdoserade homeopatiska prepparat utanför apotekskedjan Boots för att visa att de inte har någon medicinsk effekt utöver placeboeffekten, så berättar trestegshopparen Christian Olsson i Dagens Nyheter att han blivit framgångsrikt behandlad av den tyske idrottsläkaren och homeopaten Hans-Wilhelm Müller-Wohlfart i München. Det är egentligen ingen nyhet redan 6 maj 2009 publicerade Svenska Dagbladet (SvD) en intervju med Olsson i vilken han säger om Müller-Wohlfarts behandlingar:

”Hans behandlingar är homeopatiska injektioner med vitaminer, rakt in i muskeln. Jag är egentligen skeptisk, men kände att det är bättre att testa och säga att det inte fungerar, än att inte ha gjort det och lägga av.”

Jag kan förstå att man i en intensiv längtan efter comeback kanske gör saker man annars inte hade gjort men det är ändå märkligt att en elitidrottare med tillgång till professionell hjälp i med både psykologi och fysiologi vänder sig till pseudovetenskapliga placebometoder. Om man hårddrar Olssons resonemang kan man motivera försök med lite allt möjligt det det synsättet. Jag föreslår att Olsson håller sig till vetenskap och beprövad erfarenhet. Nåja, som Dan Larhammar konstaterar på Föreningen Vetenskap och Folkbildnings hemsida, Olsson behöver knappast bekymra sig om att åka fast i en dopingkontroll efter sina vatten injektioner.

Homeopatiskt prepparat av styrkan 15C baserat på Ledum palustre

Än mer uppseendeväckande är att Hans-Wilhelm Müller-Wohlfart, som behandlade Olsson, är Bayern Münchens läkare och har även behandlat svenska tennisspelare samt välkända friidrottare som Paula Radcliffe, Asafa Powell och Tyson Gay.

Müller-Wohlfart brukar använda ett preparat som heter Hylart. En av ingredienserna är vätska från ungtuppars kam. Han har ibland injicerat olika homeopatiska prepparat i sina patienters knän, som smärtlindring. En annan ovanlig metod är att doktorn ger en spruta med kalvblod till sina patienter. Enligt DN bestod Christian Olssons behandling av 72 sprutor homeopatiska preparat från växtriket. Vad säger då Olsson själv om behandlingens resultat? I SvD konstaterar han:

”En grej som hände var att jag blev av med något blåmärkeaktigt på baksidan. Så någonting hände ju. Han verkar väldigt positiv men arg att jag inte kommit tidigare.”

Det som hände var alltså att ett blåmärke försvann. I rest my case.

Källor: Svenska Dagbladet, Expressen & Föreningen Vetenskap och Folkbildning

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] trestegshopparen Christian Olsson behandlat sina skador med homeopati. (Läs gärna tidigare blogginlägg om detta). Mest uppmärksammat under 2010 var de s.k. ”kraftarmbanden” som, via ”holografisk […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: