Akademisk Frihet

British Homeopathic Association anklagas för att förvanska studier

Posted in Pseudovetenskap & vidskepelse by Akademisk Frihet on 17 februari 2010

Homeopatiska behandlingar har den senaste tiden debatterats flitigt i Storbritannien. Anledningen till detta är att i Storbritannien kan licensierade homeopatiska behandlingar ingå i den skattefinansierade sjukvården (NHS). Det finns t.ex. i London ett helt homeopatiskt sjukhus, Royal London Homeopathic Hospital, som delvis finansieras av NHS. (Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om detta).

I höstas fick det brittiska systemet med licensierade homeopatiska behandlingar i NHS hård kritik för att vara ovetenskapligt. Det brittiska underhuset tillsatte då en expertkommitté bestående av läkare och forskare utvärderat systemet med licenser för homeopatiska behandlingar. I korthet menade kommittén att inkludera homeopatiska behandlingar i NHS är oetiskt och ett missbruk av skattebetalarnas pengar. Vidare dömde man också ut hela systemet med licensierade homeopatiska behandlingar som ovetenskapligt. (Läs mer om vad de kom fram till här).

Homeopatiskt prepparat (Foto: Wikipedia)

Med anledning av denna utredning uppvaktade British Homeopathic Association (BHA) en kommitté av brittiska parlamentsledamöter och presenterade ett underlag som man menade skulle visa på att homeopati fungerar. Underlaget är skrivet av den brittiska homeopaten Robert Mathie och lämnades in till underhusets ”Science and Technology Select Committee” (vilket också gör underlaget offentligt). I underlaget hänvisar BHA till flera studier. Nu går forskarna bakom dessa studier ut och menar att BHA grovt förvanskat och feltolkat deras slutsatser. Läs hela BHA:s underlag här.

Bland annat hänvisar BHA till fem systematiska review-studier och menar att fyra av dessa drar slutsatsen: ”have reached the qualified conclusion that homeopathy differs from placebo”. Den tolkningen är BHA ganska ensamma om. Jean-Pierre Boissel som är författare till två av artiklarna, (läs Boissel et al och Cucherat et al här), går nu ut offentligt i den brittiska tidningen The Guardian där han förtydligar sina slutsatser:

”My review did not reach the conclusion ‘that homeopathy differs from placebo'”

Istället menar Boissel och medarbetare att de fann bevis för att de studier som tydligast avfärdade homeopati också var de som var de största och mest väl gjorta studierna.

Den tredje artikeln, Kleijnen et al, fastslog ”not sufficient to draw definitive conclusions” vilket knappast kan betraktas som ett stöd för att homeopati fungerar på annat sätt än som placebo.

Den fjärde artikeln, Linde et al, publicerades 1997 och uppdaterades två år senare då var den mycket mera kritisk mot homeopati vilket inte framgick i BHA:s underlag.

Genrellt sett är BHA:s underlag fullt med feltolkningar och misstag. Exempelvis så är hänvisar BHA till flera metaanalyser som stöd för homeopatin medan de i själva verket inte als ger något stöd för att homeopati fungerar. En längre detaljerad redogörelse för alla fel och brister i BHA:s underlag kan läsas på Martin Robbins blogg som ingår i The Guardian Science.

Källor: PubMed, The Guardian & British Homeopathic Association

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] och fick sedan kritik för att förvanska vetenskapliga studier, läs gärna mitt tidigare blogginlägg om […]

  2. […] Akademisk Frihet har tidigare även rapporterat om att 30 januari i år så tog brittiska skeptiker över hela Storbritannien en överdos av homeopatiska läkemedel. Denna landsomfattande protest genomfördes som en protest mot att den brittiska apotekskedjan Boots säljer homeopatiska preparat. Läs mer om aktionen här och mer om hur det gick kan läsas här. I samband med att frågan diskuterades i underhuset presenterade British Homeopathic Association (BHA) ett ”vetenskapligt” underlag som fick hård kritik och BHA anklagades för att förvanska studier. (Läs med om detta här). […]

  3. […] och fick sedan kritik för att förvanska vetenskapliga studier, läs gärna mitt tidigare blogginlägg om […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: