Akademisk Frihet

Rättegången mot vetenskapsjournalisten Simon Singh har börjat

Posted in Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 23 februari 2010

Den populärvetenskaplige författaren Simon Singh stämdes tidigare i år av den brittiska organisationen för kiropraktorer, British Chiropractic Association (BCA). I klippen här ovanför och nedanför berättas Singh själv om stämningen. Simon Singh är förutom författare även doktor i partikelfysik vid Cambridge University. I en artikel i brittiska The Guardian hävdade Singh att behandlingar av barn som BCA stödjer saknar bevisad effekt och därför är ”bogus treatments”, närmast översatt som bluffbehandlingar. BCA stämde då Simon Singh för ärekränkning. Många reagerade starkt på detta och ett internationellt upprop undertecknades av ett stort antal forskare och skeptiker världen över. Själva artikeln som Singh blev stämd för är ganska lång men kan läsas i sin helhet översatt till svenska dels på Vetenskap och folkbildnings hemsida och dels på bloggarna Orsakverkan och Den fysiska verkligheten.

Simon_Singh_TAM_London_2009Singh föreläser i London (Foto: Wikipedia)

Idag började rättegången mot Singh och han hördes av Court of Appeal i London. Mer om dagens händelser kan läsas på The Guardians hemsida. Även Anna Bäsén och Orsakverkan skriver om saken på sina bloggar. Orsakverkan skriver bland annat:

”Brittiska PEN har i samarbete med Sense About Science startat en kampanj med ”Free speech is not for sale” som slogan. Som förtalslagarna ser ut i Storbritannien handlar rättsprocessen i högsta grad om just pengar. Simon Singh har redan tvingats att lägga ut över en miljon kronor på sitt försvar och då har fallet inte ens hunnit till rättssalen. De extrema kostnaderna tillsammans med en omvänd bevisbörda utnyttjas som en munkavle av förtalsanmälare i Storbritannien. Men Simon Singh har valt att inte ge sig utan kämpar både för att vinna detta mål och för att förändra förtalslagarna i landet.”

Benägenheten att använda juridiska tillhyggen i den vetenskapliga debatten är ett oskick som måste bekämpas. Och tyvärr är inte Simon Singh ensam. De svenska forskarna Francisco Lacerda och Anders Eriksson stämdes då av Nemesysco Limited som är ett företag som tillverkar lögndetektorer. Lacerda och Eriksson hade nämligen genom sin forskning visat att den metod som Nemesyscos lögndetektorer använder sig av för att avgöra om en person talar sanning inte fungerar och närmast är att beteckna som psuedovetenskap. Läs mer om detta i ett av mina tidigare inlägg. Jo Glanville, redaktör för Index on Censorship får avsluta detta inlägg. Glanville säger till The Guardian:

”Simon Singh’s battle in this libel case is not only a glaring example of how the law and its interpretation are stifling free expression, it shows how urgent the case for reform has become”

Källor: Dagens Nyheter, Orsakverkan, Anna Bäsén, Stockholms universitet, The Guardian & Sense About Science

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Simon Singh påverkat en hel industri. Läs mer om bakgrunden till rättegången här. Artikeln som Singh blev stämd för kan läsas översatt till svenska här. Vad som först var en […]

  2. […] som bluffbehandlingar då den påstådda effekten inte kan backas upp med vetenskapliga studier. BCA stämde då Simon Singh för ärekränkning och förtal. Många reagerade starkt på detta och ett internationellt upprop […]

  3. […] som bluffbehandlingar då den påstådda effekten inte kan backas upp med vetenskapliga studier. BCA stämde då Simon Singh för ärekränkning och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: