Akademisk Frihet

Pseudovetenskapsfestival

Posted in Pseudovetenskap & vidskepelse by Akademisk Frihet on 28 februari 2010

Föreningen SARA som enligt egen utsaga ”bildades den 17 juni 1990 i Uppsala av några människor, som insåg att etablissemanget utnyttjade problematiken runt HIV/aids att sprida fördomar mot sjukdomen” ger ut tidningen ”2000-Talets Vetenskap”. Föreningen beskriver själva tidningen på sin hemsida:

”Därför såg vi oss manade att ge ut en egen tidskrift – som ett medel att stärka banden mellan alla de i vårt land, som kommit till slutsatsen att hela vårt forskningsetablissemang och vår skolmedicin hamnat i en djup kris, när det gäller att nå framsteg. I stället, vill vi hävda, motarbetar de aktivt dessa framsteg.”

Man säljer även via hemsidan boken ”Aids and the doctors of death” skriven av 2000-Talets Vetenskap medarbetaren Alan Cantwell. En bok som föreningen beskriver så här:

”Han har också som cancerforskare och läkare grävt i Aids ursprung. I denna bok, som en gång kommer att bli historisk, pekar han med tydlighet på att de första aidsoffren var just de homosexuella i New York som var försökskaniner för ett experimentvaccin.”

27 mars kommer föreningen att hålla årsmöte och då kommer det också vara flera föreläsningar om flera olika ämnen. Ur programmet:

”Varför rasade det tredje tornet?
 Forskaren Niels Harrit har undersökt rasdammet från [World Trade Center nr 7] och upptäckt tonvis med sprängmedel. Var raset ett sprängjobb?Klimathotet – är det på riktigt?
 Maggie Thauersköld Crusell avslöjar sanningen bakom klimathotet.Vaccinering – bluff och båg?
 Forskaren Alan Rees redovisar i sin forskning att det inte finns några bevis för att vaccinering verkligen fungerar utan kan medföra att du drabbas av biverkningar.Tabu om AIDS. 
Ingemar Ljungqvist redovisar fakta som pekar mot att HIV är en produkt sammanställd av flera virus – en syntes som utförts av forskare på den amerikanska militärinrättningen Fort Detrick.”

Men det mest förvånande är att i denna skara av föreläsare hittar vi också ett till namn som är betydligt mera känt. Den kontroversiella läkaren Annika Dahlqvist kommer föreläsa om ”Hälsovinster med LCHF!”. Jag vill påpeka att LCHF-dieten i sig inte är någon pseudovetenskap (även om en del av hennes uttalanden är det). Mitt tips är att om Dahlqvist vill bli tagen på större allvar så bör hon nog fundera lite mer på i vilka sammanhang hon förekommer.

Källor: Föreningen Vetenskap och Folkbildning & 2000-Talets Vetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: