Akademisk Frihet

Sulfatase up yours – hur man inte namnger en vetenskaplig artikel

Posted in Forskning, Vetenskapsglädje by Akademisk Frihet on 04 mars 2010

Den 22 december 2003 skickar Paola Ferrante och medarbetare in en vetenskaplig artikel som handlar om sulfataser till den vetenskapliga tidsskriften Gene. Sulfataser är enzymer som katalyserar hydrolys av sulfat-ester-bindingar och finns i både eukaryoter (livsformer som har celler med en cellkärna) och prokaryoter (livsformer som saknar cellkärna t.ex. bakterier).

De slufataser som Ferrante et al är intresserade av utrycks av ett kluster av gener som sitter på X-kromosomen och i detta kluster finns generna arylsulfatase D, E och F. Speciellt arylsulfatase E intresserar författarna då just arylsulfatase E ligger bakom en genetisk X-kromosombunden sjukdom som heter chondrodysplasia. Författarna vill undersöka likheterna mellan mänskligt arylsulfatase E och samma gen i andra djur. I just den här studien har man tittat på arylsulfatase E från fåglar.

När man arbetar med gener och de proteiner som generna uttrycker så brukar man förkorta de ofta ganska långa namnen. Det gör även Ferrante et al. Trots att Ferrante et al forskar vid Federico II universitetet i Neapel och där med inte har engelska som modersmål så undrar man ändå hur de tänkte när de satte titeln på sin artikel. Vad är det egentligen som fågel-sulfataset liknar? Läs artikeln i sin helhet här och vill man bara läsa sammanfattningen och så görs det bäst här.

Källa: Ferrante P, Messali S, Ballabio A, Meroni G. (2004) Identification and biochemical characterization of an avian sulfatase homologous to the human ARSE, the gene for X-linked chondrodysplasia punctata. Gene. Jul 21;336(2):155-61.

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Doktoranden said, on 05 mars 2010 at 08:28

    Ahahahahahahahaa!

    • Akademisk Frihet said, on 05 mars 2010 at 08:55

      I know, it’s hilarious!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: