Akademisk Frihet

Top of the pops – nya sätt att göra rankinglistor för universitet

Posted in Universitetsfrågor by Akademisk Frihet on 08 mars 2010

Det har blivit vanligare att rankinglistor av universitet uppmärksammas i media de senaste åren. Även inom universitetsvärlden har listorna kommit att uppfattas som något slags kvalitetsindex och många universitetsledningar funderar säkert lite i smyg på hur det egna universitetet kan avancera på listorna. (Jag vill minnas att Uppsala universitets rektor magnificus Anders Hallberg nämnde något om rankinglistor på Akademiska senatens senaste möte).

Varje höst väntar universitet, politiker och forskningsfinansiärer, framförallt i Storbritannien, på World University Rankings som produceras av Britain’s Times Higher Education (THE). En hög placering på listan gör det lättare att dra in forskningsmedel och attrahera studenter och ledande forskare.

THE:s lista har dock fått mycket kritik. Bland annat för att den eventuellt kan påverkas utifrån. Läs mer om detta här (kräver tyvärr universitetsaccess eller Nature-konto). Många universitet har också åkt upp och ner från ett år till ett annat på listan på ett sätt som inte kan motiveras genom verkliga förändringar i kvalitet. Vidare blir t.ex. franska universitet och nationella myndigheter ofta lidande då publiceringar och citeringsindex används som en parameter och dessa institutioner ofta publicerar på andra språk än engelska. Vissa universitet har därför börjat göra egna listor. När det gäller just THE:s lista så har den också kritiserats för att man frågar olika forskare vilket universitet som de anser är bäst i forskarens fält och att man då frågat för få forskare och dessutom så har det visat sig att detta förfarande framför allt gynnat universitet i engelskspråkiga länder.

Nu pågår dock ett intensivt arbete med att ta fram nya sätt att ranka universitet på. System där man ser till en större helhet för att ge en mer rättvisande bild av kvaliteten vid ett universitet. Glädjande nog är pedagogik och utbildningskvalitet nya parametrar som diskuteras. Läs mer om arbetet med nya rankingsystem för universitet på Nature News (kräver tyvärr universitetsaccess eller Nature-konto).

Även inom EU diskuteras en ny universitetsrankning för högskolor i Europa. Preliminärt kallas listan U-Map. Nature News skriver:

”U-Map is building a classification of universities based on their level of research activity, the types of degrees and student programmes offered, as well as the extent of other important roles such as their regional and industrial engagement and international orientation. U-Multirank will develop indicators of performance on each of these aspects.”

Jag är lite kluven när det gäller dessa listor. Å ena sidan är det bra med en tydlig varudeklaration så att studenter och forskare vet hur det ligger till men å andra sidan så kan man ju undra hur illustrativa listorna egentligen är. Nåja, det är hur som helst bra att rankingsystemen görs om, förhoppningsvis till det bättre.

Källa: Nature News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: