Akademisk Frihet

Kärnvapenprov förhindrar vinbedrägeri

Posted in Forskning by Akademisk Frihet on 22 mars 2010

På 1960-talet genomfördes de sista större atmosfäriska kärnvapenproven. Det finns väl egentligen inte så mycket positivt att säga om dessa kärnvapenprov men inget ont som inte för något gott med sig.

Det finns vinexperter som hävdar att upp till 5 % av de fina dyra lagrade viner som säljs på vinauktioner är förfalskningar. Antingen genom att de blivit utspädda eller att det rör sig om ett billigare vin som etiketterats om. Så sent som förra månaden blev en grupp franska vingrossister anklagade för bedrägeri av den amerikanska vinimportören US winery E&J Gallo. Vinproducenterna har bl.a. introducerat plomberingar och speciella etiketter för att komma till rätta med förfalskningar av de lagrade vinarna. Men det har ändå varit svårt att komma till rätta med problemet, inte mist eftersom åtgärder som vidtas idag inte påverkar vin som är producerat för decennier sedan. Men nu kan Graham Jones och hans grupp vid University of Adelaide ha hittat en lösning på problemet. Jones presenterade sin metod vid American Chemical Society årliga möte i San Francisco som pågår just nu.

(Foto: Wikipedia)

Principen bygger på att atomsfäriska kärnvapenprov gav upphov till en global spridning av radioaktivt material. I princip all koldioxid, CO2 (g), i atmosfären innehåller 12C men i och med de atmosfäriska kärnvapenproven spreds stora mängder radioaktivt 14C globalt och dessa radioaktiva kolisotoper tog upp av vinstockar över hela värden. Eftersom de växande vinstockarna tar upp CO2 (g) Detta får tillföljd att 14C finns i vin. Genom att räkna på sönderfall så kan man alltså bestämma vinets ålder.

Jones et al har analyserat 20 australiensiska rödviner från 1958 fram till 1997 och skapat en standardkurva för radioaktiva kolisotoper. Det går nu alltså att mäta hur mycket 14C ett vin innehåller och sedan jämföra mot standardkurvan för att se om årtalet på etiketten är korrekt. Det hela påminner ganska mycket om arkeologiska analysmetoder. Läs mer om saken här. Läs gärna även mitt tidigare blogginlägg om hur nukleär arkeologi avslöjade att den amerikanska militären råkat slänga ett av världens äldsta vapenplutoniumprov på en sopptipp i Hanford.

Källa: The Guardian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: