Akademisk Frihet

Akupunktur sprider infektioner

Posted in Folkbildning by Akademisk Frihet on 24 mars 2010

I senaste numret av den vetenskapliga tidskiften British Medical Journal publicerar professor Patrick C Y Woo och hans medarbetare vid University of Hong Kong resultat som visar att akupunktur sprider infektionssjukdomar. Främst rör det sig om bakterieorsakade infektioner.

Tidigare har det globalt sett rapporterats om ca 50 fall av vetenskapligt beskrivna akupunkturspridda infektioner. Majoriteten av dessa fall beror på bristfällig desinfektion av huden innan den penetreras med akupunkturnålar. På huden finns en rik bakterieflora och flera av hudens bakterier kan ge upphov till infektioner om de får chansen att ta sig in i kroppen, antingen genom ett sår eller i det här fallet genom nålar som penetrerar huden. Ett sådant exempel är bakterien Staphylococcus aureus som ansvarar för ungefär hälften av de beskrivna fallen. Den vanligaste typen av infektioner orsakade av akupunktur är muskel- och hudinfektioner, vanligen begränsat till akupunkturpunkten. Men allvarligare infektioner så som hjärnhinneinflammation har också rapporterats. Man har också påvisat ett samband mellan akupunktur och hepatit C men detta verkar dock vara mycket ovanligt.

Traditionella akupunkturpunkter (Foto: Wikipedia)

Woo et al rapporterar nu att ett nytt kliniskt symptom har rapporterats i samband med akupunktur, s.k. acupuncture mycobacteriosis. Alltså infektioner orsakade av mykobakterier. Symptomen uppträder vanligen efter flera veckor och kan vara svåra att sätta i samband med akupunkturbehandling även om infektionerna är begränsade till akupunkturpunkterna. Till en början ser infektionerna ut som små utslag och blemmor. Senare utvecklas de till varfyllda blåsor, abscesser och sår. I värsta fall kan större bölder uppträda. Kopplingen till akupunktur kan framstå som oklar då patienterna söker vård först långt efter själva akupunkturtillfället så mörkertalet antas vara mycket stort.

Woo et al diskuterar också i artikeln kopplingen till problemet med antibiotikaresistens. Den första akupunkturöverförda infektionen med resistenta Staphylococcus aureus (MRSA) inträffade 2009. Woo et al menar vidare att regelverket när det gäller akupunktur bör stramas upp, främst när det gäller hygien. Bättre hygien kommer förmodligen att kraftigt minska problemet med infektioner men risken att hudbakterier kan orsaka problem vid stick och skador på huden kommer man aldrig ifrån, även om det vid striktare regler förmodligen kommer att vara mycket sällsynt. Läs artikeln i sin helhet här. Även Aftonbladet har en kortare notis om saken.

Källa: Woo et al (2010) Acupuncture transmitted infections. British Medical Journal
340:c1268.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Akupunktur dödar? « Akademisk Frihet said, on 18 oktober 2010 at 20:50

    […] i vilken det visats att slarvigt utförd akupunktur sprider infektionssjukdomar, (läs mer om detta här). Idag skriver den brittiska dagstidningen The Guardian om en ny studie som hävdar att felaktigt […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: